Obrázek převzat ze stránky apotekatcm.cz
Borůvka:
Čerstvé plody obsahují spoustu vitamínů a minerálních látek, především vitamín C, B2, B5, B6, provitamín A, železo, hořčík, vápník, mangan, měď, chrom a zinek. Jsou výborné pro posílení zraku, zlepšují noční vidění, zostřují zrak a zlepšují prokrvení sítnice, proto se doporučují jako prevence u nemocí, kde jsou poruchy sítnice častou komplikací (kardiovaskulární nemoci, cukrovka), ale pomohou samozřejmě i při slábnoucím zraku nebo šerosleposti.
Plody také snižují cholesterol, zlepšují pevnost a pružnost cév, jsou tedy i vhodným doplňkem stravy při ateroskleróze, křečových žilách nebo žilní nedostatečnosti dolních končetin, ale i prevencí proti infarktu nebo mozkové mrtvici. Vysoké množství antioxidantů vychytává v těle volné radikály a tím vlastně zpomaluje stárnutí buněk a zároveň preventivně působí i proti rakovině a dalším civilizačním nemocem. Borůvková šťáva je výborná k hydrataci při chřipce a nachlazení, protože poskytuje nejen tekutiny, ale i výživu a zároveň snižuje horečku. Sušené plody jsou vynikajícím léčivem na akutní i chronický průjem, čaj ze sušených plodů je vhodný k dennímu pití při zánětech střev (dráždivý tračník, ulcerózní kolitida, Crohnova nemoc).
Fazole:
Suché fazole i zelené fazolky obsahují až 30 % rostlinných bílkovin, vitamíny skupiny B, kyselinu listovou, vápník, draslík, hořčík, železo, mangan, vitamín C a provitamín A. Fazole jsou sice silně nadýmavé, ale při častější konzumaci si tělo začne vyrábět speciální enzym, který si s tímto ežádoucím efektem poradí. Proto mají větší problém s nadýmáním občasní konzumenti než vegetariáni, kteří fazolemi a dalšími luštěninami nahrazují živočišné bílkoviny.
K léčivým účelům se sbírají fazolové lusky až v době zralosti, když začínají zasychat a žloutnout. Zbaví se semen, pokrájí se na kousky a suší se ve stínu nebo v sušičce do 40°C. Fazolky se používají především při cukrovce 2. typu, snižují hladinu krevního cukru v krvi. Jsou ale vhodné i přizánětech močových cest, ledvin a ledvinových kaméncích.
Povzbuzují látkovou výměnu (metabolismus) a vylučování solí kyseliny močové z těla, proto je můžeme užívat i při dně a revmatismu.
Kopřiva:
Kopřiva dvoudomá, latinsky Urtica dioica, je vytrvalá, až 2 metry vysoká bylina. Mimo tropických oblastí roste téměř po celém světě. Často vytváří souvislé porosty, kvete od jara do podzimu a patří do čeledi kopřivovitých. Celá rostlina je pokryta žahavými chlupy, naplněnými amino acetylcholinem, histaminem a serotoninem, způsobujícími bolestivé puchýře. Kopřiva se od pradávna používá v lidovém léčitelství. Sbírají hlavně mladé listy, někdy i nať, oddenky či květy. Mladé lístky jsou výbornou surovinou k přípravě špenátu či salátu. Kopřiva je rovněž přadnou rostlinou, ovšem poněkud podřadné kvality. Kopřiva obsahuje velké množství chlorofylu, vitaminu C a vitaminy skupiny B. Dále v ní nalezneme karotenoidy, flavonoidy, třísloviny a minerální látky (především hořčík, vápník a draslík). K vnitřnímu užití se používají odvary z kořenů a nadzemních částí rostliny, k vnějšímu použití nálevy, odvary a tinktury z kořenů.
Kopřiva dvoudomá působí pozitivně na celý organismus. Má protizánětlivý, antibakteriální a hojivý účinek. Je vhodná na drobné popáleniny, proleženiny čiodřeniny. Působí proti ekzémům, chudokrevnosti, průjmu, astmatu a revma. Extrakt z kopřivy působí jako diuretikum (močopudně), proto se používá při chronických nemocech ledvin, otocích a dlouhodobých zánětech močových cest. Podporuje tvorbu červených krvinek, stimuluje činnost kostní dřeně a jater. Je proto vhodný k léčbě chudokrevnosti i aterosklerózy. Kopřiva se používá při onemocněních dýchacích cest a při léčbě diabetu, protože snižuje hladinu krevního cukru. Extrakty z kopřivy dvoudomé jsou součástí řady kosmetických přípravků, zejména šampónů. Působí proti padání vlasů, posiluje je a zamezuje jejich nadměrnému maštění. Potlačuje svědění vlasové pokožky a tvorbu lupů. Vrací lesk tmavým vlasům a světlé vlasy ztmavuje. Vlasy jsou po ní husté a poddajné. Kopřiva má schopnost čistit a regenerovat pokožku. Některé velmi citlivé jedince může mírně dráždit. Jinak nejsou známy žádné vedlejší nebo nežádoucí účinky.
Maceška:
Maceška a violka mají stejné léčebné použití. Hlavní účinek je v léčbě kašle a detoxikaci organismu. Violka rozpouští hlen a usnadňuje vykašlávání díky velkému množství saponinů. Dále zlepšuje látkovou výměnu (metabolismus), zvyšuje množství odvádění odpadních látek močí a potem. Toho se využívá při léčbě kožních nemocí - zvláště v dětském lékařství a v revmatologii. Dále tonizuje cévní systém. Slouží jako mírné srdeční tonikum, stimulant oběhové soustavy, zlepšuje prokrvení vlásečnic. Zevně slouží jako kloktadlo při bolestech v krku a k omývání ekzému a alergických vyrážek, včetně popálení od kopřiv či jiných bylin a bodnutí od hmyzu.
Jestřebina:
Snižování hladiny cukru v krvi u diabetu II. typu. Funguje u diabetiků, kteří neužívají injekční inzulin. Bylina podporuje tvorbu mateřského mléka a také působí mírně močopudně.
Popis:
Serafin s pokorou vychází z poznatků přírodní medicíny, tradiční čínské medicíny, hlubokých znalostí bylin a jejich účinků, ale také z neustálého učení se a bádání, hledání nových cest a zpětné vazby. Nabízí prostředky nejstaršího lékaře na světě, který je osvědčený tisíce let – přírody.
Napomáhá udržovat normální hladinu cukru v krvi, podporuje funkci ledvin a očistu krve.
Dávkování:
Jednu polévkovou lžíci směsi zalijeme 250 ml vroucí vody a necháme asi 10 minut vylouhovat, potom scedíme. Doporučujeme pít 2–3× denně.
Objem:
50 g