Hledat
Filtrovat
Close

Artyčok extrakt 30ml

Obrázek převzat ze stránky apotekatcm.cz

Úvod

Artyčok extrakt 30 ml (Galenfarm) je koncentrovaná bylinná tinktura z listů artyčoku (Cynara scolymus), tradičně užívaná pro podporu jater a žlučníku, lepší trávení tuků a přirozenou detoxikační kapacitu organismu. V praxi se hodí při pocitu těžkosti po jídle, nadýmání, pomalém trávení, při sezónních očistných kúrách a jako podpora metabolismu lipidů. Vhodné pro dospělé, kteří chtějí šetrně podpořit játra, žlučové cesty a trávicí komfort, a pro všechny, kdo hledají rostlinný “hořký” aperitiv před jídlem.

Z pohledu TČM se artyčok řadí mezi byliny, které rozprouďují Qi Jater (Gan Qi), odvádějí vlhko a horko ze středního ohniště (SHI RE 湿热) a podporují odtok žluči. Moderně je ceněn pro choleretický a cholagogní efekt (tvorba a odtok žluči), podporu trávení, komfortu střev a přirozené regulace krevních lipidů. Níže najdete původ, tradiční kontext, praktické dávkování a bezpečnostní doporučení.

Původ a historie

Artyčok zeleninový (Cynara scolymus) pochází ze středomoří. V evropské fytoterapii jsou nejcennější listy, bohaté na cynarin a hořčiny, které se po staletí používají jako digestivum a „jaterní“ bylina. V moderní farmakopoeiích je artyčok veden jako rostlina podporující tvorbu žluči a trávení tuků.

V čínské bylinářské tradici nemá artyčok klasickou kanonickou pozici jako domácí druhy, nicméně svou povahou odpovídá skupině hořkých bylin, které pročišťují vlhko-horko jater a žlučníku (Gan Dan SHI RE 肝胆湿热), rozhýbávají stagnující Qi Jater (Gan Qi Yu 肝气郁) a harmonizují střed (Pi Wei 脾胃). Typické tradiční indikace by odpovídaly stavům:

  • Vlhko-horko ve žlučníku a játrech (DAN/GAN SHI RE): hořká pachuť v ústech, tíha po jídle, nadýmání, mastná stolice.
  • Stagnace Qi Jater napadající Žaludek (Gan Qi fan Wei 肝气犯胃): tlak v nadbřišku, proměnlivá chuť k jídlu, napětí v podžebří.
  • Hlen-vlhko ve středním ohništi (TAN SHI 痰湿): pocit plnosti, pomalá peristaltika po tučném jídle.

Z pohledu tradiční čínské medicíny

  • Hlavní působení: pročišťuje vlhko-horko (QING RE LI SHI 清热利湿), rozhýbává Qi Jater (SHU GAN 疏肝), harmonizuje Žaludek a Slezinu (HE WEI JIAN PI 和胃健脾), podporuje odtok žluči (LI DAN 利胆).
  • Vzorce disharmonie: GAN/DAN SHI RE (vlhko-horko jater a žlučníku), GAN QI YU s napadením Wei (stagnace Qi Jater obtěžující Žaludek), TAN SHI ve středním ohništi.
  • Tropismus: Gan/Játra, Dan/Žlučník, Pi/Slezina, Wei/Žaludek.
  • Typické projevy: pocit těžkosti a plnosti po jídle, nadýmání, říhání, hořkost v ústech, tlak v pravém podžebří, mastná či lepkavá stolice, sklon k nevolnosti po tučných jídlech, kolísání chuti k jídlu.

Z pohledu moderního použití

  • Praktické přínosy a použití:
    • Podpora jater a žlučníku v období dietních chyb, po těžkých jídlech či během očistných kúrá.
    • Trávicí komfort při konzumaci tučnější stravy – choleretický a cholagogní efekt.
    • Podpora metabolismu lipidů a přirozeného detoxikačního metabolismu jater.
    • Aperitiv před jídlem – hořčiny stimulují trávící šťávy a chuť k jídlu.
  • Synergie složek a logika:
    • List artyčoku (Cynara scolymus folium – list) obsahuje cynarin, hořčiny a fenolové kyseliny; ty společně podporují tvorbu a odtok žluči, mírní pocit plnosti a zlepšují emulgaci tuků v tenkém střevě.
    • Tekutá extrakční forma (tinktura) rychle působí na chuťové receptory pro hořkou chuť, čímž spouští reflexní sekreci trávicích šťáv.

Dávkování a použití

  • Dávkování dospělí: typicky 20–30 kapek 2–3× denně. Pro aperitivní efekt 15–20 minut před jídlem do malého množství vlažné vody; pro podporu trávení po těžkém jídle užijte 20–30 kapek po jídle. Zapíjejte teplou až vlažnou vodou.
  • Dávkování děti: u dětí se lihové tinktury běžně nepoužívají; podání zvažte po konzultaci s pediatrem. Alternativně lze využít glycerit či odvar s nižším obsahem alkoholu. Pokud výrobce výslovně neuvádí, považuje se za produkt pro dospělé.
  • Délka užívání: u akutních trávicích potíží dle potřeby 3–7 dní. Pro kúru jater/žlučníku obvykle 2–4 týdny; následně týden pauza a možnost opakování. Při odeznění potíží dávku snižte nebo přerušte.
  • Tipy pro účinnost:
    • Omezte tučná a smažená jídla, alkohol a těžko stravitelná kombinace. Zařaďte teplá lehká jídla, vařenou zeleninu, hořké listy (rukola, čekanka).
    • Pro synergii v TČM kombinujte se směsí, která odvádí vlhko-horko ze středního ohniště (např. hořké byliny typu pelyněk černobýl – Artemisia vulgaris, pampeliška – Taraxacum officinale list/kořen) nebo s mátou (Bo He 薄荷) pro rozproudění Qi.
    • Jestliže se objeví vodnatý průjem či výrazný chlad v břiše, dávku snižte nebo přerušte – může jít o nadměrné „ochlazení“ trávení.
  • Způsob přípravy (je-li relevantní): tinktura se užívá neředěná do malého množství vody nebo přímo na lžičku; pro snížení alkoholu lze kapky nakapat do horké vody a nechat 2–3 minuty odstát.

Upozornění

  • TČM kontraindikace: výrazný chlad a prázdnota ve Slezině/Žaludku (PI/WEI YANG XU 脾/胃阳虚) s průjmy a nechutí k jídlu; prázdné Yin s horkem z prázdnoty bez známek vlhka-horka; akutní křečovité bolesti z chladu v břiše.
  • Žlučové kameny: choleretický účinek může u citlivých osob vyvolat biliární koliku. Při známých žlučových kamenech konzultujte užívání s lékařem.
  • Alergie a přecitlivělost: artyčok patří do čeledi hvězdnicovitých (Asteraceae); osoby alergické na tuto čeleď by měly být opatrné.
  • Těhotenství a kojení: bezpečnost tinktury v těchto obdobích nebývá stanovena – užívání konzultujte s odborníkem.
  • Lékové interakce: opatrnost při současném užívání léčiv ovlivňujících žlučové cesty či jaterní metabolismus; v případě chronické medikace konzultujte lékaře.
  • Obecně: nepřekračujte doporučené dávkování. Pokud potíže přetrvávají, zhoršují se, nebo se objeví bolesti v pravém podžebří, žloutnutí kůže, světlá stolice či tmavá moč, vyhledejte lékaře.

Zajímavosti

  • Hořká chuť artyčoku aktivuje chuťové receptory T2R, což spouští reflexní odpověď trávicího traktu – proto má užití 10–20 minut před jídlem největší aperitivní efekt.
  • V evropské fytoterapii se artyčok tradičně kombinuje s pampeliškou (Taraxacum officinale – list/kořen), ostropestřcem (Silybum marianum – semeno) a rozmarýnem (Rosmarinus officinalis – nať/list) pro celistvou „hepatobiliární“ podporu.