Hledat
Filtrovat
Close

Bao he wan 075

Obrázek převzat ze stránky apotekatcm.cz

Úvod

Bao He Wan 075 (TAJEMSTVÍ MANDARINOVO) je tradiční čínská bylinná směs určená k rychlé podpoře trávení po přejedení, těžkém nebo nevhodně zvoleném jídle. Pomáhá při pocitu plnosti a tlaku v žaludku, říhání, nauzee, tělesné tíži a malátnosti, někdy i při lehkém průjmu po zkaženém či mastném jídle. Vhodná je i preventivně, těsně před „tučnou“ či vydatnou hostinou, kdy víte, že jídlo vašemu žaludku nesedne.

Z pohledu TČM směs uvolňuje stagnaci potravy (JI SHI) ve středním ohništi (ZHONG JIAO), vysušuje vlhkost (SHI), přeměňuje hlen (TAN) a harmonizuje čchi sleziny a žaludku (PI/WEI). Moderně řečeno podporuje fyziologické trávicí procesy, zlepšuje komfort po jídle a pomáhá „zpracovat“ těžká, tučná či překořeněná jídla i alkoholové excesy.

Původ a historie

Bao He Wan 保和丸 patří mezi klasické směsi čínské fytoterapie používané po staletí pro stavy stagnace potravy. V literatuře je uváděna již v pozdních dynastiích Song–Ming; v novověku je často citována a upravována lékaři, kteří řeší dyspepsie z dietních chyb. U TCM Bohemia je „Bao He Wan 075 – Tajemství mandarinovo“ moderní modifikací zaměřenou na rychlé uvolnění žaludku po přejedení, s doplněním bylin, které přeměňují hlen a odvádějí vlhko, a s komponentami podporujícími štěpení mas, tuků a obilovin.

Tradiční indikace podle TČM: stagnace potravy (JI SHI) ve středním ohništi, vlhko a horko ve středním ohništi (SHI/RE) z dietních excesů, hromadění hlenu (TAN) z nedostatečného trávení. Typicky po rychlém jídle, přejedení, kombinaci mastných a sladkých pokrmů, alkoholu či po zkažené potravě.

Z pohledu tradiční čínské medicíny

  • Působení: odstraňuje stagnaci potravy (XIAO SHI 消食), harmonizuje žaludek (HE WEI 和胃), reguluje čchi (LI QI 理气), vysušuje vlhko (ZAO SHI 燥湿), přeměňuje hlen (HUA TAN 化痰), vylučuje horké vlhko ze středního ohniště (QING SHI RE 清湿热).
  • Vzor disharmonie: JI SHI (stagnace potravy) + SHI/TAN (vlhko/ hlen) ve ZHONG JIAO; sekundárně může být mírné RE (horko) z hromadění. Tropismus: žaludek (Wei 胃), slezina (Pi 脾), někdy játra (Gan 肝) pro regulaci čchi.
  • Typické projevy: pocit plnosti a tlaku v nadbřišku po jídle, říhání (často kyselé), nauzea až nutkání na zvracení, tělesná tíha a ospalost po jídle, nechutenství, nadýmání, nepravidelná stolice (kašovitá nebo naopak zácpa), u „zkaženého“ jídla lehký průjem, potažený mastný bělavý až nažloutlý povlak na jazyku.

Z pohledu moderního použití

  • Běžné situace: po přejedení, na rautu či svatbě, po tučných/masitých jídlech, kombinaci těžkých pokrmů s alkoholem, při „stojícím“ jídle ve stresu, po požití nevhodně upraveného jídla s lehkým průjmem. Lze užít preventivně těsně před těžkým chodem.
  • Synergie složek:
    • Shan zha – hloh (Fructus Crataegi): „tráví“ maso a tuky, uvolňuje stagnaci potravy.
    • Mai ya – sladový klíček (Fructus Hordei germinatus): podporuje štěpení obilovin a škrobů.
    • Shen qu – ferment (Massa fermentata): pomáhá s těžkými, ulpívavými potravinami a alkoholem.
    • Lai fu zi – ředkvičkové semeno (Semen Raphani sativi): rozhýbává čchi, snižuje nadýmání a přeměňuje viskózní hlen.
    • Chen pi – kůra mandarinky (Pericarpium Citri reticulatae): reguluje čchi žaludku, rozptyluje vlhko, tlumí nauzeu.
    • Fu ling – poria (Sclerotium Poriae cocos): odvádí vlhkost a stabilizuje střední ohniště.
    • Bai jie zi – bílé hořčičné semeno (Semen Sinapis albae): prohřívá a rozhýbává, pomáhá u viskózního hlenu ve středním ohništi.
    • Lian qiao – zlatice (Fructus Forsythiae suspensa): rozptyluje horký toxin a podporuje bezpečné „vyčištění“ při dietní zátěži.

Dávkování a použití

  • Dávkování dospělí: 3× denně 12 kuliček. Ideálně po větším příjmu potravy nebo při pocitu stagnace. Zapíjejte teplou vodou. Pro preventivní užití je možné vzít 1 dávku těsně před těžkým jídlem.
  • Dávkování děti: 3–12 let 3× denně 6 kuliček. Není určeno pro děti do 3 let.
  • Délka užívání: U akutního přejedení obvykle 1–3 dny, do ústupu obtíží. Při opakovaných dietních chybách možné krátké kúry po jídle dle potřeby. Pokud potíže přetrvávají déle než 3–5 dní nebo se zhoršují, kontaktujte TČM terapeuta či lékaře.
  • Tipy pro účinnost:
    • Preferujte teplé nápoje, vyhněte se studeným a syceným drinkům po jídle.
    • V den užívání omezte sladké, tučné a mléčné potraviny, které zvyšují vlhko a hlen.
    • Krátká procházka po jídle podpoří pohyb čchi; nelehejte si hned po jídle.
    • Jestliže se objeví volnější stolice, bývá to známka odchodu stagnace; dávku lze mírně snížit.
  • Způsob přípravy: Kuličky se pouze zapíjejí teplou vodou. U odvarové formy (je-li k dispozici) se byliny typicky vaří 10–20 minut v 500–700 ml vody; pije se teplé po jídle.

Upozornění

  • Kontraindikace TČM: výrazná prázdnota sleziny a žaludku bez stagnace potravy (PI/WEI QI XU bez JI SHI), prázdné horko YIN XU, výrazný chlad bez známek zátěže potravou. Nepoužívat dlouhodobě jako tonikum.
  • Specifické skupiny: neužívat v těhotenství. Opatrnost u kojících žen a osob s žlučníkovými kameny nebo při krvácení jakéhokoli původu. U diabetu pozor – přípravek může zvyšovat hladinu glukózy v krvi; konzultujte s lékařem.
  • Interakce a alergie: u citlivých osob možné reakce na fermentované složky (Shen qu) či na semena brukvovitých (Bai jie zi). Pokud užíváte léky ovlivňující srážlivost, žluč či cukr v krvi, konzultujte užití s odborníkem.
  • Obecná bezpečnost: nepřekračujte doporučené dávkování. Není náhradou pestré stravy. Při zhoršení nebo přetrvávání obtíží vyhledejte lékaře. Uchovávejte v suchu do 25 °C, mimo dosah dětí.

Zajímavosti

  • Shan zha (hloh) je v TČM „specialista“ na maso a tuky – tradičně se podával po masitých hostinách; moderní výzkumy popisují jeho vliv na lipidogram a žlučníkovou sekreci.
  • Kombinace „trio zažívadel“ Shan zha + Mai ya + Shen qu je klasickým jádrem většiny verzí Bao He Wan. Přidání Chen pi a Lai fu zi rozprouďí čchi a uleví od říhání a nadýmání, zatímco Fu ling bezpečně odvádí vlhkost.
  • Preventivní „etiketová“ dávka před hostinou je oblíbeným praktickým tipem: u lidí, kteří vědí, že jim konkrétní kuchyně „nedělá dobře“, často zabrání pocitu kamene v žaludku.