Obrázek převzat ze stránky apotekatcm.cz
Borůvka:
Čerstvé plody obsahují spoustu vitamínů a minerálních látek, především vitamín C, B2, B5, B6, provitamín A, železo, hořčík, vápník, mangan, měď, chrom a zinek. Jsou výborné pro posílení zraku, zlepšují noční vidění, zostřují zrak a zlepšují prokrvení sítnice, proto se doporučují jako prevence u nemocí, kde jsou poruchy sítnice častou komplikací (kardiovaskulární nemoci, cukrovka), ale pomohou samozřejmě i při slábnoucím zraku nebo šerosleposti.
Plody také snižují cholesterol, zlepšují pevnost a pružnost cév, jsou tedy i vhodným doplňkem stravy při ateroskleróze, křečových žilách nebo žilní nedostatečnosti dolních končetin, ale i prevencí proti infarktu nebo mozkové mrtvici. Vysoké množství antioxidantů vychytává v těle volné radikály a tím vlastně zpomaluje stárnutí buněk a zároveň preventivně působí i proti rakovině a dalším civilizačním nemocem. Borůvková šťáva je výborná k hydrataci při chřipce a nachlazení, protože poskytuje nejen tekutiny, ale i výživu a zároveň snižuje horečku. Sušené plody jsou vynikajícím léčivem na akutní i chronický průjem, čaj ze sušených plodů je vhodný k dennímu pití při zánětech střev (dráždivý tračník, ulcerózní kolitida, Crohnova nemoc).
Fazole:
Suché fazole i zelené fazolky obsahují až 30 % rostlinných bílkovin, vitamíny skupiny B, kyselinu listovou, vápník, draslík, hořčík, železo, mangan, vitamín C a provitamín A. Fazole jsou sice silně nadýmavé, ale při častější konzumaci si tělo začne vyrábět speciální enzym, který si s tímto ežádoucím efektem poradí. Proto mají větší problém s nadýmáním občasní konzumenti než vegetariáni, kteří fazolemi a dalšími luštěninami nahrazují živočišné bílkoviny.
K léčivým účelům se sbírají fazolové lusky až v době zralosti, když začínají zasychat a žloutnout. Zbaví se semen, pokrájí se na kousky a suší se ve stínu nebo v sušičce do 40°C. Fazolky se používají především při cukrovce 2. typu, snižují hladinu krevního cukru v krvi. Jsou ale vhodné i přizánětech močových cest, ledvin a ledvinových kaméncích.
Povzbuzují látkovou výměnu (metabolismus) a vylučování solí kyseliny močové z těla, proto je můžeme užívat i při dně a revmatismu.
Kopřivy:
Kopřiva dvoudomá, latinsky Urtica dioica, je vytrvalá, až 2 metry vysoká bylina. Mimo tropických oblastí roste téměř po celém světě. Často vytváří souvislé porosty, kvete od jara do podzimu a patří do čeledi kopřivovitých. Celá rostlina je pokryta žahavými chlupy, naplněnými amino acetylcholinem, histaminem a serotoninem, způsobujícími bolestivé puchýře. Kopřiva se od pradávna používá v lidovém léčitelství. Sbírají hlavně mladé listy, někdy i nať, oddenky či květy. Mladé lístky jsou výbornou surovinou k přípravě špenátu či salátu. Kopřiva je rovněž přadnou rostlinou, ovšem poněkud podřadné kvality. Kopřiva obsahuje velké množství chlorofylu, vitaminu C a vitaminy skupiny B. Dále v ní nalezneme karotenoidy, flavonoidy, třísloviny a minerální látky (především hořčík, vápník a draslík). K vnitřnímu užití se používají odvary z kořenů a nadzemních částí rostliny, k vnějšímu použití nálevy, odvary a tinktury z kořenů.
Kopřiva dvoudomá působí pozitivně na celý organismus. Má protizánětlivý, antibakteriální a hojivý účinek. Je vhodná na drobné popáleniny, proleženiny čiodřeniny. Působí proti ekzémům, chudokrevnosti, průjmu, astmatu a revma. Extrakt z kopřivy působí jako diuretikum (močopudně), proto se používá při chronických nemocech ledvin, otocích a dlouhodobých zánětech močových cest. Podporuje tvorbu červených krvinek, stimuluje činnost kostní dřeně a jater. Je proto vhodný k léčbě chudokrevnosti i aterosklerózy. Kopřiva se používá při onemocněních dýchacích cest a při léčbě diabetu, protože snižuje hladinu krevního cukru. Extrakty z kopřivy dvoudomé jsou součástí řady kosmetických přípravků, zejména šampónů. Působí proti padání vlasů, posiluje je a zamezuje jejich nadměrnému maštění. Potlačuje svědění vlasové pokožky a tvorbu lupů. Vrací lesk tmavým vlasům a světlé vlasy ztmavuje. Vlasy jsou po ní husté a poddajné. Kopřiva má schopnost čistit a regenerovat pokožku. Některé velmi citlivé jedince může mírně dráždit. Jinak nejsou známy žádné vedlejší nebo nežádoucí účinky.
Maceška:
Maceška a violka mají stejné léčebné použití. Hlavní účinek je v léčbě kašle a detoxikaci organismu. Violka rozpouští hlen a usnadňuje vykašlávání díky velkému množství saponinů. Dále zlepšuje látkovou výměnu (metabolismus), zvyšuje množství odvádění odpadních látek močí a potem. Toho se využívá při léčbě kožních nemocí - zvláště v dětském lékařství a v revmatologii. Dále tonizuje cévní systém. Slouží jako mírné srdeční tonikum, stimulant oběhové soustavy, zlepšuje prokrvení vlásečnic. Zevně slouží jako kloktadlo při bolestech v krku a k omývání ekzému a alergických vyrážek, včetně popálení od kopřiv či jiných bylin a bodnutí od hmyzu.
Ostropestřec:
Ostropestřec mariánský je bodlák dorůstající do výšky i přes jeden metr. Má nachové květy a lesklé, hnědě skvrnité plody – nažky. Právě ty se využívají ve fytoterapii. V lidovém léčitelství se pracuje i s listy, kořen naopak zůstává téměř bez povšimnutí. Mezi hlavní účinné látky ostropestřce patří flavonoidy či aminokyseliny. Ostropestřec se řadí mezi silné antioxidanty (je bohatým zdrojem vitamin E) a posiluje činnost imunitního systému. Z ostropestřce se získává také olej, který vyniká vysokým obsahem nenasycených mastných kyselin. Při vnitřním podávání působí příznivě na stav jater a žlučníku, podporuje tvorbu žluči a správný metabolismus. Nejsou u něj známy žádné kontraindikace, ale obecně se nedoporučuje těhotným a kojícím ženám a při ucpání žlučovodů.
Ostopestřec, jemuž se v Bulharsku přezdívá „dárek od Panny Marie“ je nejen výborným doplňkem stravy, ale také kosmetickým prostředkem. Propéči o pleť se využívá buď olej, nebo výtažek (obojí pochází z plodů). Je vhodný při všech kožních projevech nedostatečné funkce jater. Využijete ho tedy v případě, že vás trápí suchá svědící pokožka, ekzém, či lupénka. Ostropestřcový olej má protizánětlivé a pročišťující účinky, a díky tomu ho využijete také při akné.
Pampeliška:
Odstraňuje svrbění kůže,lišeje a vyrážky, vylepšuje žaludeční šťávy a pročišťuje žaludek od všelijakých usazených látek. Čerstvé stvoly mohou bezbolestné rozpustit žlučníkové kameny, regulují činnost jater a žlučníku. Pampeliška obsahuje kromě minerálních solí i léčivé látky, které jsou důležité při léčení chorob látkové výměny (metabolismu). Pro své krev pročišťující účinky pomáhá i při dně a revmatismu. Jestliže se kúra s čerstvými stvoly dodrží čtyři týdny, ustoupí i otoky žláz. Pampeliška se s úspěchem užívá i při žloutence a chorobách sleziny.
Jedí-li se čerstvé kořeny pampelišky nebo se pije čaj z usušených, tak pročišťují krev, napomáhají trávení, podporují pocení a močení, působí povzbudivě. Jsou vynikajícím prostředkem proti husté krvi. Všechny knihy o léčivých rostlinách píší, že ženy používají nálev z kořene a stvolů pampelišky jako zkrášlující prostředek. Umývají si tvář a oči a věří, že se jim tvář zjasní. Pampeliška patří k rostlinám, které ani v zimě neodpočívají a rostou i ve studeném období.
Řepík:
Řepík má velké léčivé účinky při všechzánětech v krku,ústech, v hrtanu. Měli bychom na tuto rostlinu pamatovat při angíně (zánět mandlí), onemocnění krku, skorbutu (kurděje) a zápalech sliznice dutiny ústní. Lidé, kteří při svém povolání hodně hovoří nebo zpívají a majípřetížené hlasivky, by měli denně preventivně kloktat řepíkem.
Listy dobře účinkují při chudokrevnosti, ranách a s úspěchem se užívají při revmatismu, bolestech v kříži (hexenšus), těžkostech při trávení, tvrdnutí jater a při chorobách sleziny. Denně se pijí až dva šálky čaje.
Popis:
Borůvková směs obsahuje byliny, které napomáhají k normálnímu metabolismu cukrů (borůvka, pampeliška) a udržují normální hladinu cukru v krvi (borůvka, fazol, ostropestřec, lopuch, kopřiva). Působí příznivě na metabolismus tuků a bílkovin (borůvka) a normální hladinu cholesterolu v krvi (pampeliška). Přispívají k dobré funkci gastrointestinálního traktu a střev (borůvka, řepík). Podporují normální funkci jater (ostropestřec, pampeliška, řepík), přispívají k pročistění krve (maceška, lopuch), k pročištění těla pomocí vylučování (kopřiva, maceška, pampeliška, lopuch) a k detoxikaci (kopřiva). Pomáhají udržovat zdravou pokožku (maceška, řepík, lopuch). Příznivě působí na celkový stav organismu, osvěžení těla, vitalitu a energii (kopřiva).
Použití:
1–4 ml (1–2 čajové lžičky) rozmíchejte ve 100–250 ml teplé nebo vlažné vody či slabého čaje. Nedoporučujeme používat minerální ani perlivou vodu. Podávejte 1–6× denně mimo jídla, při cukrovce po každém jídle.
Vhodné pro dlouhodobé užívání. Nápoj nedochucujte kyselením.
Určeno k pití po naředění. Doporučené ředění pro nealkoholický nápoj je 1:80. Sediment bylinného původu je přirozenou vlastností výrobku.
Objem:
100ml
Upozornění:
Uchovávejte v suchu při pokojové teplotě v dobře uzavřeném obalu mimo dosah dětí. Chraňte před světlem a mrazem. Nepřekračujte doporučené denní dávkování. Přípravek není náhradou pestré stravy. Není určeno dětem do 3 let.