Obrázek převzat ze stránky apotekatcm.cz
Rozmarýn:
Listy rozmarýnu obsahují řadu účinných látek, mezi něž patří:
- Silice: V listech rozmarýnu se nachází silice, jako je verbenon, borneol, cineol, kafr, limonen a další. Tyto složky přispívají k charakteristické vůni a léčivým účinkům rozmarýnu.
- Flavonoidy: Mezi flavonoidy v rozmarýnu patří luteolin, apigenin, diosmetin a další. Tyto látky mají antioxidantní vlastnosti a přispívají k ochraně buněk před volnými radikály.
- Diterpenové hořčiny: Rozmarýn obsahuje diterpenové hořčiny, jako je pikrosalvin, rosmanol, rosmadial a další. Tyto látky mají protizánětlivé a antioxidantní účinky.
- Kyselina ursulová, oleanová, kávová, chlorgenová a rozmarýnová: Tyto kyseliny přispívají k léčivým účinkům rozmarýnu, včetně protizánětlivých a antioxidačních vlastností.
- Třísloviny: Rozmarýn obsahuje třísloviny, které mají adstringentní a protizánětlivé účinky.
- Další cenné látky: Kromě výše uvedených složek obsahuje rozmarýn i další cenné látky, které přispívají k jeho léčivým účinkům.
Tyto složky přispívají k rozmanitým zdravotním přínosům rozmarýnu a jeho využití v tradiční a alternativní medicíně.
Máta:
Máta peprná je vytrvalá bylina z čeledi hluchavkovitých, pocházející pravděpodobně ze západní Evropy, odkud se rozšířila do celého světa. Díky svým blahodárným a všestranným účinkům se používala v mnoha starověkých kulturách (Egypt, Čína). Dnes ji najdeme téměř ve všech zemích mírného klimatu. Máta peprná je přirozeným křížencem máty vodní (Mentha aquatica) a máty klasnaté ( Mentha spicata). Listy máty obsahují silici, jejíž hlavní složkou je menthol a methon. Tyto látky blahodárně působí na trávicí ústrojí. Čerstvé listy máty se používají v potravinářství jako přísada do omáček, salátů, nápojů. Ze sušených listů se pak louhuje čaj, jeden z nejznámějších na světě, který usnadňuje trávení. Mátě peprné by se měli vyhnout lidé alergičtí na menthol a kojící ženy, neboť snižuje tvorbu mateřského mléka. V případě soustavného pití mátového čaje pak může dojít k poruchám krevního obrazu.
Esenciální olej máty peprné (dále jen EO), který se získává destilací, je pro své široké spektrum působení jedním z nejvšestranněji používaných jak v léčitelství, tak v kosmetice. EO podporuje trávení, příznivě působí na dýchací ústrojí a krevní oběh. Má antiseptické a protizánětlivé vlastnosti. Používá se při chřipce, nadýmání, při zažívacích potížích, nachlazení,křečových žilách, podráždění kůže, revmatismu, bolestech hlavy a migrénách, ulevuje od bolesti zubů, únavy a stresu. V neposlední řadě odpuzuje blechy, myši a mravence. K nejúčinnějším způsobům použití EO patří inhalace, potírání tělovými oleji a mléky, koupele, vlasové oplachy, parfémy a pokojové spreje. Kosmetické produkty s obsahem máty peprné mají příznivé účinky zejména na mastnou a aknózní pleť, kdy díky svým protizánětlivým účinkům hojí bolestivé pupínky a zabraňuje jejich šíření. Pokožku příjemně chladí, prokrvuje a tonizuje. Pro své jemné a svěží aroma se máta také přidává do zubních past a vod po holení.
Popis:
Serafin s pokorou vychází z poznatků přírodní medicíny, tradiční čínské medicíny, hlubokých znalostí bylin a jejich účinků, ale také z neustálého učení se a bádání, hledání nových cest a zpětné vazby. Nabízí prostředky nejstaršího lékaře na světě, který je osvědčený tisíce let – přírody.
Český kvalitní porcovaný bylinný čaj opatřený závěsným kartonkem pro pohodlnou přípravu. Čaj má originální recepturu určenou na konkrétní problém
Čaj obsahuje kvalitní byliny s jemným řezem naplněné do velmi kvalitního sáčku z filtračního papíru opatřeného závěsným kartonkem k pohodlné přípravě. Čaj můžete kombinovat se stejným druhem sypaného bylinného čaje ( ráno sypaný čaj, v poledne v práci porcovaný, večer doma sypaný...).
Dávkování:
Čajový sáček zalijeme 250 ml vroucí vody a necháme 10 minut vylouhovat, potom scedíme.
Doporučujeme pít 2–3× denně.
Obsah:
15x2,5g