Obrázek převzat ze stránky apotekatcm.cz
Ibišek:
Ibišek je vhodný při léčbě žlučníkových a jaterních potíží. Flavonoidy obsažené v ibišku snižují propustnost kapilárních cév, a tím pomáhají předcházet kardiovaskulárním chorobám. V ibišku se nachází aktivní flavonoid quercetin, který blahodárně působí na organismus. Má protinádorové účinky a je důležitý i pro diabetiky, neboť zvyšuje sekreci inzulínu, zabraňuje kumulaci sorbetinu v organismu, čímž ulevuje oční sítnici, nervům a ledvinám. Ibiškový extrakt obsahuje důležité flavonoidy, organické kyseliny a vysoký obsah vitamínu C, provitamin A betakaroten, vitamíny B1, B6, niacin a důležité stopové prvky vápník, hořčík a železo. Působí silně močopudně. Díky diuretickým a antibakteriálním účinkům se osvědčil jako podpůrný prostředek při léčbě zánětu ledvin, zánětu močového měchýře a rozpouštění močových kaménků.
Jablko:
Zralá jablka jsou příjemným a snadno dostupným lékem na mnoho potíží. Průjem a zácpa - zejména podporují trávení, zlepšují peristaltiku, regulují stolici (při zácpě jsou mírně projímavé, při průjmu lehce staví). Zlepšují krevní obraz (řeší chudokrevnost) a krevní oběh, posilují práci srdce (kardiotonikum). Jsou vhodnou potravinou při cukrovce, při revmatických chorobách, potížích s ledvinami i játry. Jablka jsou též vhodná k posílení organismu a při rekonvalescenci. Mírně snižují krevní (sérový) cholesterol. Posilují nemocný a vyčerpaný organismus. Čaj z jablečných slupek je vhodný proti nachlazení, kašli. Dále je vhodný na nemoci dna a revma (revmatoidní artritida). Zevně se užívá jablečný ocet jako lék proti křečovým žilám, opuchlinám a na unavené nohy.
Ostružník:
Čerstvé ostružiny jsou skvělým zdrojem vitaminu C, látky nezbytné pro naše zdraví, silnou imunitu a detoxikaci organismu. Dále jsou velmi bohaté na karoteny, silné antioxidanty, které nás zbavují volných radikálů, regenerují sliznice a dodávají zdravou barvu naší pleti. V tomto ovoci najdeme také mnohé z vitaminů skupiny B, z minerálů pak např. mnoho fosforu, dále draslík, železo, hořčík a vápník. Všechny zmíněné látky jsou pro naše tělo nezbytné a je jistě příjemnější konzumovat je ve formě lahodného ovoce, než formou potravinových doplňků a tablet.
Konzumace ostružin je také více než vhodná při léčbě nemocí z nachlazení a infekčních onemocnění, angíny, chřipky, kašle, zánětu dutin a pod., stejně jako pro rekonvalescenci po nemocech, kterou nám pomohou urychlit.
Ginkgo:
Ginkgo se užívá zejména při problémech kardiovaskulárních (srdečně-cévních). Poněvadž rozšiřuje a zpružňuje cévy, hodí se jako lék i prevence mozkové mrtvice i infarktu myokardu. Dále se používá při různých mozkových problémech - zlepšuje paměť, dodává psychických sil, při hučení v uších, závratích atd. Zlepšuje neuronové spoje po úrazech mozku atd.
Užívá se i při Alzheimerově chorobě. Rovněž i při nedokrvení končetin, náchylnosti na krvácení z nosu, žilních problémech, praskání cévek (fragilita kapilár), hemoroidech, arteroskleróze, bércových vředech. Semena se taktéž užívají při astmatu, prsním kašli a zahlenění.
Šípek:
Šípky jsou močopudné a používají se k léčbě zánětu močového traktu a ledvin. Užívají se též ke zmírnění kolikových bolestí a při průjmu. Příznivě působí na žaludek. Zejména čerstvé šípky mají vysoký obsah vitaminu Což se hodí při nemocech z nachlazení, kašli, horečkách atd. Sloužily jako léčivo proti kurdějím.
Jahoda:
Vitamínu C obsahují 2x více než citróny, dále v nich najdeme vitamín B1, B2, B5, B6, E, provitamín A, kyselinu listovou, zinek, vápník,
fosfor, měd, draslík, hodně železa a manganu - to jsou všechno látky, které z jahod dělají úžasný sezónní léčivý prostředek. Nedoporučuji
kupovat jahody kvůli léčení v supermarketu, ale v sezóně, kdy je můžeme sebrat na zahrádce nebo nakoupit od českých pěstitelů, můžeme klidně „zbaštit" až kilogram jahod denně.
Pomáhají vyčistit tělo i klouby při dně a revmatismu, čistí krev a zlepšují její kvalitu, posilují nervy, srdce, cévy, ledviny i trávení.
Pro vysoký obsah zeleza a dalších ucinnych látek se doporučují při chudokrevnosti-anémii, kožních vyrážkách, akné a ekzémech, cévních problémech včetně hemoroidů a arteriosklerózy. Pro silné antioxidační účinky a schopnost zvýšit obnovu buněk jsou jahody považovány i za prevenci proti rakovině a předčasnému stárnutí.
V oficiálním léčení se užívají spíš listy, ovšem nikoli ze zahradních vyšlechtěných druhů jahodníku, ale pouze z planých, lesních jahod! Nálev z listů můžeme pít i jako náhradu černého čaje, výborný je i smíchaný s listy maliníku a černého rybízu. Kromě lahodné chuti mají i léčivé účinky - příznivě působí na játra, trávení a ledviny a celkově pročišťují krev i celé tělo. K běžnému (ne léčebnému) pití je vhodné lístky fermentovat, získají tím černou barvu a chutí se hodně přiblíží pravému černému čaji.
Popis:
Tento čaj z řad Čarobejlí je vhodný pro každodenní pitný režim. Příprava je stejná, jako u běžného čaje, 1 sáček necháme vylouhovat 6 - 8 minut, ochutíme cukrem nebo medem, my ale doporučujeme přírodní sirob. Čaj je vhodný v letních měsících připravovat jako ledový v kombinaci s čerstvým ovocem. Krabička obsahuje dvacet kusů hygienicky balených nálevných sáčků po 2g. Dále Vám doporučujeme další oblíbené příchutě krkonošského čaje, nebo si můžete sestavit svoji degustační krabičku a všechny nejprve ochutnat, než si najdete svůj oblíbený čaj.
Složení:
Ibišek květ, jablko plod, ostružník a ginkgo list, šípek a jahoda plod, aroma
Obsah balení:
20 sáčků á 2 g celková hmotnost 40 g