Obrázek převzat ze stránky apotekatcm.cz
Ibišek:
Ibišek je vhodný při léčbě žlučníkových a jaterních potíží. Flavonoidy obsažené v ibišku snižují propustnost kapilárních cév, a tím pomáhají předcházet kardiovaskulárním chorobám. V ibišku se nachází aktivní flavonoid quercetin, který blahodárně působí na organismus. Má protinádorové účinky a je důležitý i pro diabetiky, neboť zvyšuje sekreci inzulínu, zabraňuje kumulaci sorbetinu v organismu, čímž ulevuje oční sítnici, nervům a ledvinám. Ibiškový extrakt obsahuje důležité flavonoidy, organické kyseliny a vysoký obsah vitamínu C, provitamin A betakaroten, vitamíny B1, B6, niacin a důležité stopové prvky vápník, hořčík a železo. Působí silně močopudně. Díky diuretickým a antibakteriálním účinkům se osvědčil jako podpůrný prostředek při léčbě zánětu ledvin, zánětu močového měchýře a rozpouštění močových kaménků.
Jablko:
Zralá jablka jsou příjemným a snadno dostupným lékem na mnoho potíží. Průjem a zácpa - zejména podporují trávení, zlepšují peristaltiku, regulují stolici (při zácpě jsou mírně projímavé, při průjmu lehce staví). Zlepšují krevní obraz (řeší chudokrevnost) a krevní oběh, posilují práci srdce (kardiotonikum). Jsou vhodnou potravinou při cukrovce, při revmatických chorobách, potížích s ledvinami i játry. Jablka jsou též vhodná k posílení organismu a při rekonvalescenci. Mírně snižují krevní (sérový) cholesterol. Posilují nemocný a vyčerpaný organismus. Čaj z jablečných slupek je vhodný proti nachlazení, kašli. Dále je vhodný na nemoci dna a revma (revmatoidní artritida). Zevně se užívá jablečný ocet jako lék proti křečovým žilám, opuchlinám a na unavené nohy.
Šípek:
Šípky jsou močopudné a používají se k léčbě zánětu močového traktu a ledvin. Užívají se též ke zmírnění kolikových bolestí a při průjmu. Příznivě působí na žaludek. Zejména čerstvé šípky mají vysoký obsah vitaminu. Což se hodí při nemocech z nachlazení, kašli, horečkách atd. Sloužily jako léčivo proti kurdějím.
Pomeranč:
Pomeranče nám pomohou udržet si svěžest a nepodlehnout snadno únavě a nesoustředění. Chronická únava bývá totiž způsobena právě dlouhodobým nedostatkem vitamínu C: Geny v buněčném jádru jsou pak nuceny zmenšit látkovou výměnu na 70% i méně. Pokles výkonu a nesoustředěnost je toho logickým důsledkem. Často jen jeden pomeranč stačí k tomu, aby nám pomohl se vzpružit.
Z obsahu vitamínů skupiny B je tu hlavně biotin (B7, pro kůži a vlasy), mimořádně mnoho mají pomeranče kyseliny pantotenové (pro buněčnou energii, barevnou stálost vlasů jako předcházení šedivění) a kyseliny listové (pro krvetvorbu, růst a pro žaludeční kyseliny).
Z minerálů obsahuje plod asi 50 mg vápníku (pro kosti a zuby), mnoho hořčíku (pro srdce a činnost svalů), také vzácný selen (pro imunitní systém), mnoho draslíku (pro odvodňování, vyvážení sodíku ve stravě, pro rozložení zásobních tuků na jednodušší látky, které pak poslouží coby významný zdroj energie).
Zvláštností je, že v bílé slupce mezi kůrou a dužninou se nachází malé množství rutinu (4%), který je potřebný pro elasticitu cévních stěn. Je proto vhodné pojídat nejen dužninu pomerančů, ale i trochu tohoto bílého mezokarpu.
Ostružník:
Léčivý účinek ostružin je výrazně posílen vysokým obsahem bioflavonoidů - látek, které chrání před oxidací. Tyto látky jsou nesmírně důležité hlavně pro ty z nás, kteří trpí cévními potížemi, jako jsou křečové žíly, slabé cévní stěny, vysoký krevní tlak, hemoroidy, nebo problémy s erekcí u mužů, což potvrdily i odborné výzkumy. Bioflavonoidy posilují a regenerují cévní stěny, zlepšují průtok krve, posilují vazivo a celkově zpomalují stárnutí a chřadnutí organismu. Ostružiny jsou tedy výborné jako prevence výše jmenovaných potíží, ale i jako podpora jejich léčby. Pokud máme tu možnost, je dobré si zajistit zásobu ostružin v jakékoli formě na celý rok a užívat je pravidelně, jejich blahodárný účinek za to jistě stojí.
Bezinka:
V přírodním léčitelství se využívají všechny části keře – květy, plody i listy. Květy obsahují silice, slizy, třísloviny, glykosidy (sambunigrin a rutin), organické kyseliny (jablečnou, octovou, valerovou) a vitamin C.
Plody obsahují cukry, kyselinu jablečnou, třísloviny, pektin, v čerstvém stavu vitamín C, ve slupce a v semenech vitamin A a skupinu vitamínů B - B1, B2, B6, B12 a kyselinu panthotenovou. Listy obsahují pryskyřici, glykosidy, sambunigrin, sambucin a dosti velké množství vápníku.
Černý bez má detoxikační účinky, podporuje vylučování vody z těla a činnost ledvin a proto je vhodné čaj z bezinek podávat při nemocech srdce a ledvin, vodnatelnosti, zánětech ledvin a jater. Napomáhá také pocení a snižování tělesné teploty, obklady nebo odvary a koupele z bezu pak využijeme např. zánětech trojklaného nervu, migrénách, bolestech periferního nervstva, bolestech páteře, ischiatické bolesti.
Višeň:
Plody obsahují třísloviny, kyselinu citronovou a jablečnou, draslík, vitamin C, jód, beta karoten, železo, hořčík, vápník, fosfor nebo zinek. Konzumace plodů višně je tedy vhodná jako doplněk při osteoporóze nebo některých nemocech štítné žlázy. V lidovém léčitelství je dále zmiňován jejich mírně projímavý účinek, pročišťující působení, pomáhají při poruchách krvetvorby (obsah železa). Obsažený vápník je užitečný pro dobrý stav kostí a zubů, dále pomáhají při snižování hladiny kyseliny močové (zde je zapotřebí většího množství), mají pozitivní vliv při bolestech páteře, při horečce, posilují stěny kapilár či působí protizánětlivě. Draslík je důležitý, pokud užíváte léky na odvodnění (diuretika), při jejichž užívání dochází ke ztrátám draslíku. Také jsou doporučovány proti zánětům, parodontóze a artritidě. Z plodů se také připravuje sirup.
Popis:
Už při přípřípravě tohoto báječného sáčkového čaje je cítit silné aroma sladkých višní a voda se o barví do ruda. Čaj je vhodný pro běžný denní pitný režim a to jak teplý tak v letních měsících jako ledový čaj s ledem a mátou. Krabička čaje obsahuje dvacet kusů sáčkového čaje baleného po 2 g. V naší nabídce najdete i jiné příchutě proto vřele doporučujeme namíchat si svojí degustační krabičku těchto čajů. Čarobejlí doporučujeme sladit pouze medem nebo sirobem, jedině tak zachováme zdroj minerálů a vitamínu z višní.
Složení:
Ibišek květ, jablko plod, šípek plod, pomeranč oplodí, ostružník list, aroma, bezinka plod, višeň dužnina
Obsah balení:
20 sáčků á 2 g celková hmotnost 40 g