Obrázek převzat ze stránky apotekatcm.cz
Kuzu:
Kuzu není rostlina ve smyslu, jak si ji představujeme, ale škrob získávaný z kořene japonského vinného kmene (latinsky Pueraria lobata nebo Pueraria hirsuta). Pochází, jak již název napovídá, původně z japonských hor, ale můžeme ho dnes také najít na severoamerickém kontinentu. Tento kořen má vůbec pozoruhodné vlastnosti. Uvádí se, že je nositelem energie, je velmi tvrdý, může prorazit i skalnatou půdou a může dosahovat až váhy devadesáti kilogramů. Proto také obdržel přezdívku Orientální obr. V původní vlasti se obvykle sbíral na přelomu pozdního podzimu a rané zimy.
V Japonsku a Číně je kuzu používán v tradiční medicíně více než tisíc let. Byl používán zejména při žaludečních potížích - miska kaše nebo pudinku z kuzu pomáhala ulevit s problémy. Vědci rovněž zjistili, že kuzu má také vysoký obsah flavonoidů, které jsou příčinou výrazného léčivého působení na oběhový systém. Flavonoidy a příbuzná skupina známá jako bioflavonoidy jsou přírodního původu a pomáhají regulovat metabolismus. Mají také příznivý vliv na lidskou fyziologii tím, že uvolňují cévy, které jsou staženy vlivem napětí a stresů. Léčebný efekt těchto flavonoidů byl znám již v tradiční čínské medicíně, kdy byl používán u vysokého krevního tlaku, migrény či bolestech v krku nebo ramenou. Flavonoidy obecně přispívají ke snížení hladiny cholesterolu a snižují riziko utváření krevních sraženin.
Kuzu lze doporučit při stavech vyčerpání, žaludečních potížích, nachlazení, horečce, v prevenci migrény a dalších případech. Z řečeného rovněž vyplývá, že pacienti užívající léky ovlivňující srážlivost krve by ho neměli užívat a lidé s vysokým krevním tlakem užívající léky by se měli poradit o jeho konzumaci s lékařem.
Japonskými zahradníky, byl tento vinný keř přivezen do USA, kde obdržel jméno “kudzu” jako zkomoleninu původního názvu. Američany zaujalo, že v tradiční východní medicíně byl používán při léčbě alkoholismu. Zjistili, že extrakt z kořene pomáhá chránit nejen před vznikem této závislosti, ale i již léčícím se alkoholikům pomáhá snižovat chuť na alkohol. S tím působením je používán v řadě přírodních přípravku lze uvést například Kudzu od firmy Pharma Activ.
Kuzu je velmi užitečný prostředek pro zahušťování. Po jeho přidání jsou omáčky průhledné, polévkám přidává lesk. Při zahušťování výrazně nezmění původní chuť omáčky ani polévky. Celkově se v kuchyni dá použít k zahušťování omáček, polévek, pudingů, masových směsí apod. Zelenina a ryby poprášené kuzu před fritováním mají světlý křupavý povrch. Protože kuzu pomáhá vyrovnávat kyselost z cukrů, je tedy ideální do různých dezertů, pudingů, ovocných koláčů apod.
Popis:
Kuzu škrob se získává z kořene japonské rostliny pueararie. Jedná se o popínavé byliny a keře z oblasti tropů a subtropů. Pueararie jsou velmi invazivní rostliny, které dokáží pokrýt rozsáhlou plochu včetně vegetace nebo třeba elektrického vedení. Využívá se proto jako krycí rostlina či jako krmivo. Kuzu je nepřekonatelný prostředek pro zahušťování. Po jeho použití jsou např. omáčky jiskřivé, průhledné, polévkám přidá lesk. Při zahušťování výrazně nezmění původní chuť omáčky ani polévky.
Používá se k zahušťování omáček, polévek, pudingů, masových směsí apod. Zelenina a ryby poprášené kuzu před fritováním mají světlý křupavý povrch. Protože kuzu pomáhá vyrovnávat kyselost z cukrů, je tedy ideální do různých dezertů, pudingů, ovocných koláčů apod.
Složení:
Kuzu škrob BIO
Použití:
Na jeden šálek tekutiny rozdrťte asi 1-2 lžičky kuzu. Rozpusťte ve studené vodě a poté přidejte do polévek, omáček, pudinků. Za stálého a pomalého míchání vařte na mírném plameni, dokud nezprůhlední.
Skladování:
Skladujte v suchu a chladu
Země původu:
Japonsko
Balení:
100 g