Obrázek převzat ze stránky apotekatcm.cz
Manuka (Balmín košťatý):
Balmín košťatý (Leptospermum scoparium) je známý spíše pod názvem Manuka. Pochází z Nového Zélandu a patří do čeledi Myrtaceae (myrtovité) stejně jako Tea Tree. Může se často zaměňovat s Kanukou ((Kunzea ericoides). Manuka je kuželovitý keř, který roste do výšky 4 m, někdy může vyrůst až do 8 m. Je odolný vůči teplotním změnám, snáší teploty až do -23°C. Vyznačuje se tmavě zelenými, aromatickými listy, dlouhými až 2 cm, širokými maximálně 6 mm. Listy jsou malé kopinaté, na ratolesti stromu jsou uspořádány do podoby metliček. Manuka kvete malými, růžovými, někdy bílými květy od května do čerence, někdy může vzejít do druhého květu i v listopadu a prosinci. Květy jsou velmi aromatické, jsou atraktivní pro včely, čmeláky a jsou zdrojem nektaru pro produkci vysoce zdravotně ceněného medu. Z listů manuky se parovodní destilací získává éterický olej. V závislosti na místě pěstování má manukový éterický olej jiné procentuální zastoupení látek v chemickém profilu.
Na celém Novém Zélandu byly definovány 3 hlavní chemotypy manukového éterického oleje, ale v aromaterapii je používaná hlavně varianta, která roste a severu země. Přibližná biochemická struktura tohoto éterického oleje je 40% monoterpenů, 42% seskviterpenů a 1% trikotonů. Není sice používán stejně rozšířeně jako Tea Tree, ale poskytuje mnoho zdravotních benefitů hlavně pro léčbu onemocněné respiračního systému, při ošetření problematické, zanícené pokožky. Má sladkou, jemnou vůni. Éterický olej manuka je někdy zmiňován jako 20 – 30x účinnější než tea tree při výskytu mykóz. Působí na infekce, způsobené bakteriemi Staphylococcus aureus, Staphylococcus epidermidis, Streptococcus faecalis, Bacillus subtilis, Listeria monocytogenes, Sarcina lutea, Micrococcus luteus, Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, Klebsiella pneumoniae, Proteus vulgaris, Vibrio furnissii. Ničí houby, kvasiky a plísně včetně Candida albicans, Trichophyton rubrum, Microsporum canis, Aspergillus niger. Používá se k ošetření zanícené kůže a vlasů, brání rozvoji infekčních ložisek, podporuje obnovu poškozené kůže a její následné dobré zajizvení. Při infekcích močového traktu zmírňuje nepříjemné svědění, při zahleněné podporuje vykašlávání a čistí dýchací trakt, snižuje horečku. Používá se pro desinfekci vzduchu. Nesmí se používat v těhotenství, při onemocnění jater, kojení a u malých dětí do deseti let věku.
Významnou léčivou komoditou, kterou poskytuje Balmín koštatý je manukový med. Je chuťově zajímavý, oplývá výraznými karamelovými tóny. Med se od starověku používal k léčení mnoha nemocí a je stále oblíbeným léčebným prostředkem na poli naturopatie. Má přirozené, silné antibakteriální a antiseptické vlastnosti, které se označují zkratkou UMF (Unique Manuka Factor). Typická molekula pro UMF je methylglyoxal. Tato molekula se nachází ve většině medů, v mnohem menších množstvích, v manukovém je koncentrovanější. Manukový med je používán jakoobklad na rány a popáleniny, jako prevence rakovinového bujení, pro snižování škodlivého cholesterolu v krvi, při zánětlivých reakcích organismu vnitřně i zevně a při problémech trávicího a zažívacího systému. Působí jako přírodní antibiotikum a nezpůsobuje antibiotickou rezistenci. Manuka by neměla být používaná jako léčivý prostředek pro diabetiky, protože methylglyoxal u nich zpomaluje proces hojení.
Popis:
Solgar byl založen v roce 1947 a je velmi uznávanou firmou produkující vitaminové preparáty. Jejich produkty patří mezi organické přírodní preparáty, které jsou vhodné pro vegetariány a jsou Kosher. Všechny výrobky procházejí nekompromisními testy kvality a je u nich testována účinnost, čistota a pravost. Pro výrobu produktů využívají nejkvalitnější ingredience.
Důležitou složkou aktivního manukového medu je methylglyoxal, měří se laboratorně a je označován pod zkratkou MGO. Methylglyoxal je jedním z hlavních aktivních složek, které poskytuje manukový med v neperoxidové aktivitě.
Dávkování:
1 čajová lžička až třikrát denně.
Při podráždění žaludku, střev nebo zažívání – užívejte pro začátek jednu čajovou lžičku nalačno až třikrát denně. Jakmile se vaše tělo zklidní, jedna čajová lžička denně by měla stačit, ale v závislosti na citlivosti vašeho zažívacího traktu může trvat i několik týdnů, než se dostanete do tohoto stadia.
Nejlepší způsob konzumace:
- Lžičkou přímo ze sklenice.
- Zamíchat do ovesné kaše, jogurtu nebo cereálií k snídani.
- Natřít na teplý toast.
- Může být také rozpuštěn asi ve třetině hrníčku TEPLÉ vody (na jednu lžičku). Nezapomeňte, že NIKDY nesmíte přidat manukový med do vroucí vody, neboť ta zabíjí dobré enzymy, které jsou klíčem k jedinečnosti manukového medu.
Balení:
250 g
Upozornění:
Doplněk stravy. Ukládat mimo dosah dětí. Nepoužívejte jako náhradu pestré stravy. Nepřekračujte doporučené dávkování. Není určeno pro děti, těhotné ženy. Nevhodné pro děti mladší jednoho roku. Nevhodné pro pacienty s diabetem 1. typu (zejména ty, kteří si musejí každý den píchat inzulin), neboť přírodní cukr v manukovém medu může ovlivnit vaši hladinu glukózy.