Hledat
Filtrovat
Close

Morinda

Obrázek převzat ze stránky apotekatcm.cz

Morinda:
Morinda citrifolia původem z Malajsie a Austrálie. Nejvíce se však rozšířila do východní Asie, přesněji Čína, Indie. I dnes je nejvíce pěstována v Číně v provniciích Guangdong, Fujian a Guangxi. Morinda je V Pacifiku a na Filipínách považována za opěrný bod místní léčby. Vzrůstově malý, liánovitý keřík nebo strom. Kořeny, které se sbírají na jaře, někdy i na podzim, jsou tlusté, velké, nepravidelné a velmi šťavnaté. Stonek je mírně vertikálně nakloněný a u mladé rostlinky hojně chlupatý. Lístky dlouhé od 5 do 15 cm a široké do 5 cm jsou oválné a zašpičatělé. Květy jsou ve shlucích v počtu od 2 do 10 kvítků. Bílou barvu nesou lístky okvětní. Plod morindy je mírně kulovitá, nepravidelná peckovice o velikosti 5-15 mm s 3-6 komůrkami. V době zrání červená.
Dle tradiční čínské medicíny kořen morindy působí na meridiány ledvin a jater. V ledvinách posiluje sílu Yin, která má vliv na reprodukční funkce a ulevuje od otoků dolních končetin. Yang v ledvinách, nedostatek yangu se projevuje erektilní dysfunkcí, menstruačními problémy, ztrátou plodnosti a bolesti dolních končetin. Celkově kořen působí při špatném trávení, snížené funkci imunitního systému, dýchacích potížích, vysokému krevnímu tlaku. To vše vychází z poškozené harmonie meridiánu ledvin. Obsahuje velké množství vitaminu C, čímž podporuje imunitní reakce v boji s infekcemi. Díky podpoře funkce ledvin zvyšuje vylučování krevní plasmy a čištění krve. Dokáže snížit citlivost nervového přenosu a působí jako analgetikum, či slabé antirevmatikum.

Popis:
V Číně se užívá ve stravě mnoho prostředků a přípravků, jejichž použití a způsob přípravy nejsou u nás zatím zcela běžné. Jedním z nich je i tento, nelze ho konzumovat jako základní potravinu, ale pouze jako potravinu doplňkovou.

Dávkování:
Maximální denní dávka je 2 g.

Způsob přípravy:
Připravte si cca 1/4 litru vody na vývar a přidejte odměřené množství. Vařte asi 5 - 10 minut na mírném ohni. Vývar i s kousky je možno přidávat do jídel čínského charakteru.

Doporučujeme dodržet tradiční způsob přípravy:
Nepoužívat kovové předměty během celé doby přípravy, tj. využít skleněné či kameninové nádoby, dřevěné pomůcky apod.

Upozornění:
Není určeno jako náhrada pestré stravy.
Nepřekračujte doporučené dávkování.
Dle TČM neužívat při yinxuhuo a shire.

Balení:
30g