Hledat
Filtrovat
Close

Moruše - plod

Obrázek převzat ze stránky apotekatcm.cz

Moruše:
Moruše černá je na rozdíl od moruše bílé méně rozšířená. Celá rostlina je velmi citlivá na mráz, roste proto jen v prosluněných oblastech. Její plody jsou podobné ostružinám a mají svěže vyváženou sladkokyselou chuť. V sušeném stavu mohou svou konzistencví připomnínat sušené fíky.
Mají protizánětlivé účinky, napomáhají při zácpách a srdečních a cévních chorobách, fungují jako antioxidant. Obsahují resveratrol, který zabraňuje zužování a kornatění cév a tím pomáhá předcházet mrtvicím. Jsou bohaté na vitamíny C, A, E a beta karoten a minerály železo, magnesium, draslík a mangan.

Popis:
V Číně se užívá ve stravě mnoho prostředků a přípravků, jejichž použití a způsob přípravy nejsou u nás zatím zcela běžné. Jedním z nich je i tento, nelze ho konzumovat jako základní potravinu, ale pouze jako potravinu doplňkovou.

Složení:
Moruše (Sang shen zi)

Dávkování:
Maximální dávka 4g 1x denně. Moruše má tropizmus k hornímu zářiči fei.

Způsob přípravy:
Připravte si cca 1/4 litru vody na vývar a přidejte odměřené množství. Vařte asi 5 - 10 minut na mírném ohni. Vývar i s kousky je možno přidávat do jídel čínského charakteru.

Doporučujeme dodržet tradiční způsob přípravy:
Nepoužívat kovové předměty během celé doby přípravy, tj. využít skleněné či kameninové nádoby, dřevěné pomůcky apod.

Upozornění:
Skladujte v suchu a temnu při pokojové teplotě, mimo dosah dětí.
Není určeno jako náhrada pestré stravy.
Nepřekračujte doporučené dávkování.
DLE TČM NEUŽÍVAT PŘI: pi-wei xurou, pi-wei xuhan , neformované stolici či průjmech

Balení:
40g

Blogové příspěvky, kde je zmíněn tento produkt
Kov náležící plicím (jin) a tlustému střevu (jang)
Pojednáváme o vlivu elementu kovu v tradiční čínské medicíně na střední věk a stáří. Starší lidé často projevují nedostatek jangu a stahují se do sebe. Dochází k zhoršení smyslů, paměti a může se objevit demence. Je důležité podporovat aktivitu a dobrou náladu a najít si koníček. Duše kovu je spojena s moudrostí, kterou je možné předávat dalším generacím. Pro harmonii kovu se doporučuje posilování čchi, povrchu těla a podpora ledvin.
Letní horko a čínská medicína
V letním období podle čínské medicíny platí několik zásad: dbát na zdraví srdce, konzumovat lehčí jídla jako ryby a zeleninu, vyvarovat se přílišného horkého a kořeněného jídla, udržovat dostatečnou hydrataci, omezit konzumaci alkoholu a kofeinu, dodržovat zdravý spánkový režim a cvičit pro udržení harmonie.
Šípky z pohledu bylinek i čínské medicíny
Šípky jsou v tradiční čínské medicíně ceněny pro své posilující účinky na imunitní systém a harmonizaci těla. Díky vysokému obsahu vitamínu C podporují zdraví plic, jater a trávení. Pomáhají také při zmírnění kašle a chlazení nadměrné horkosti v těle. Naučte se, jak využít šípky v léčbě i přípravě domácího šípkového sirupu.
Pojednání o kašli
Článek se zabývá suchým kašlem z pohledu tradiční čínské medicíny. Vysvětluje příčiny jeho vzniku, včetně nedostatku jin a přítomnosti horkosti v plicích, a popisuje možné metody léčby, jako jsou bylinná medicína, akupunktura a dietní doporučení. Text zároveň nabízí rady, jak podpořit imunitu a posílit zdraví plic, aby se suchý kašel předešel nebo zmírnil.