Obrázek převzat ze stránky apotekatcm.cz
Borůvka:
Brusnice borůvka je rostlina z čeledi brusnicovitých (Vacciniaceae).
Tvoří nízký keřík dorůstající do výšky 50 cm s opadavými listy. Kvete bílými až narůžovělými květy od dubna do června. Plodem je černomodrá bobule, borůvka, která obsahuje mnoho drobných semínek.
Vyskytuje se v Evropě (kromě jihu), na Kavkaze, Sibiři, Mongolsku, v Severní Americe a Grónsku. Roste v souvislém porostu, v tzv. borůvčí v některých typech lesů. U nás se vyskytuje hojně v horách, ve středních polohách roztroušeně a v nízkých teplých oblastech pouze vzácně.
Borůvka je velmi chutné ovoce, které obsahuje antioxidanty, flavonoidy, karotenoidy, provitamin A, resveratrol, vitamin B, C, minerály (hořčík, draslík, mangan, železo, měď, zinek, chrom), ovocné cukry, kyselinu jablečnou a citrónovou, třísloviny, pektin, barviva aj. Je oblíbenou lesní plodinou, která se používá v kuchyni, léčitelství i kosmetice. Předmětem sběru je plod, ale také listy, které kromě flavonoidů a tříslovin obsahují glukoniny (myrtillin), tanin, silice, sliz a pryskyřici.
Borůvky jsou výborné pro posílení zraku, zlepšují prokrvení sítnice, a proto jsou vhodné jako prevence poruch sítnice, šerosleposti a slábnoucího zraku. Snižují cholesterol, zlepšují pevnost a pružnost cév, jsou tak vhodným doplňkem léčby aterosklerózy, křečových žil či žilní nedostatečnosti dolních končetin (tzv. studených nohou), prevencí infarktu a mozkové mrtvici.
Díky vysokému obsahu antioxidantů borůvky zpomalují stárnutí buněk a působí preventivně proti rakovině.
Borůvková šťáva je výborným podpůrným prostředkem při léčbě chřipky a nachlazení, tělo hydratuje, snižuje horečku a působí antisepticky.
Sušené plody se používají na léčbu akutního i chronického průjmu.
Čaj ze sušených plodů je doporučován při zánětech střev, dráždivém tračníku, Crohnově nemoci.
Myrtillin obsažen v borůvkových listech snižuje hladinu krevního cukru, ale měli by se mu vyhnout osoby s nemocnými játry, neboť může způsobovat jaterní poruchu.
Odvar z listí je účinný přizánětech močového měchýře či kožních onemocněních, jako jelupénka. Borůvky také prospívají regeneraci sliznic, mají uklidňující účinek a zvyšují odolnost vůči radiaci, jsou také podpůrným prostředkem při léčbě neplodnosti.
Vysoký obsah vitaminů a antioxidantů borůvkám zaručuje jedno z předních míst i v kosmetice. Borůvky podporují mladistvý vzhled pokožky, kterou navíc i rozzáří. Využívají seproti stárnutí kolagenových tkání. Urychlují hojení a odstraňují kosmetické nedostatky. Podporují růst vlasů, bojují proti jejich předčasnému šedivění, barvené vlasy chrání před vyblednutím a eliminují škody způsobené sluncem, smogem, mořskou či chlorovanou vodou. Jsou vhodné také na problematickou, aknózní pokožku.
Riboflavin:
Vitamin B2 neboli riboflavin má podobu žlutooranžového prášku rozpustného ve vodě. Najdeme ho v mase, jogurtech, ovčím sýru, pivovarském droždí, mandlích či listové zelenině, případně se může vyrábět i synteticky. Nedostatkem tohoto vitaminu jsou ohroženi především vegani. Symptomy předávkování vitaminem B2 nebyly dosud zaznamenány. Riboflavin rovněž nemá negativní vliv na životní prostředí.
Riboflavin je součástí enzymů, které jsou důležité pro štěpení cukrů, a jež našemu tělu dodávají energii. Stejně tak ho tělo potřebuje pro správný metabolismus tuků a proteinů. Dostatek vitaminu B2 je nutný pro správné hojivé procesy v organismu. Nutno připomenout, že účinnost tohoto vitaminu snižují antibiotika či hormonální antikoncepce. Do kosmetických přípravků se vitamin B2 používá jako barvivo a také pro své příznivé účinky na pokožku. Pomáhá zlepšovat stav akné a vyrovnávat produkci mazu. Najdeme ho ve složení pleťových krémů, tělových mlék apod.
Vitamín E:
Tocopherol spadá do přirozeně se vyskytujících antioxidantů označovaných jako vitamin E. Do kosmetických přípravků se používají převážně dva druhy vitaminu E, a sice tocopherol (vyskytující se např. v oleji z pšeničných klíčků) a tocopheryl acetate (syntetický vitamin E). Ve složení narazíme i na d-alpha tocopherol, který je jednou z forem přírodního vitaminu E (přirozená složka rostlinných olejů).
Všechny vitaminy E fungují jako antioxidanty a zabraňují žluknutí olejů a másel. Tocopheryl acetate je sice stabilnější a prodlužuje životnost produktu o něco více než přírodní tocopherol, ovšem pro pokožku je hůře vstřebatelný. Naopak tocopherol se do pokožky vstřebává velmi dobře. Izolovaný vitamin E má podobu viskózního oleje žluté až hnědé barvy. Je silným antioxidantem, bojuje proti působení volných radikálů, a tím zabraňuje projevům předčasného stárnutí pokožky (pigmentové skvrny, vrásky, ztráta pevnosti a pružnosti) a zpomaluje její šupinatění. V kosmetických přípravcích funguje vitamin E také jako mírný konzervant.
Vitamin E, komplex osmi látek rozpustných v tucích, je důležitý pro zdraví celého organismu. Jeho zásobárnou jsou játra, svaly či nadledviny, u žen pak také děloha. Spolu s dalšími látkami chrání buňky těla před předčasným stárnutím, a kromě jiného snižuje srážlivost krve a působí v cévách jako prevence arteriosklerózy.
Dostatečné množství vitaminu E v těle také urychluje hojivé procesy a mírní menstruační bolesti. Denně bychom měli přijímat asi 10 miligramů tokoferolu, zvýšenou potřebu pak mají těhotné, ženy užívající hormonální antikoncepci a také všichni, kdo pijí chlorovanou vodu.
Vzhledem k tomu, že se nachází ve většině potravin, tak v podstatě u lidí nedochází k jeho nedostatku. Když už by k němu došlo, projevilo by se to ubýváním svalů, odbouráváním nervové tkáně, u mužů pak i zhoršenou pohyblivostí spermií, a tím neplodností. U předávkování (více než 100 mg denně) se objevuje zvýšená tendence ke krvácení, snížená imunita, únava či poruchy trávení. Nejbohatšími potravinovými zdroji vitaminu E jsou olej z pšeničných klíčků, kukuřičný olej, sójové boby, krůtí maso, syrová paprika, celer či lněná semínka.
Zinek:
Zinek se řadí mezi nejzásadnější prvky pro náš organismus, kde se ho nachází kolem dvou gramů, a sice zejména v ledvinách, játrech a svalech. Kromě toho, že působí antivirově, je důležitý pro aktivaci (správné vstřebávání) vitaminu A.
Neobejdeme se bez něj v případě, že si chceme zajistit správný vývoj buněk atd., optimální produkci různých hormonů, fungování imunitního systému či správné regenerační procesy v těle. Zinek urychluje hojení ran a jizev a je důležitý pro pokožku při výskytu akné, lupénky apod. Uplatňuje se při léčbě křečových žil, padání vlasů, různých druhů akné, a dokonce i při anémii.
Nejlepšími zdroji zinku jsou kromě masa a mléčných výrobků vejce, obiloviny, luštěniny nebo kořenová zelenina. Mezi bohaté veganské zdroje pak ještě řadíme pšeničné klíčky, mák, dýňová nebo sezamová semínka a oves.
Ke zvýšenému vyplavování zinku z organismu dochází při stresu či nedostatečné výživě, kdy se vedle absence živočišných produktů konzumuje příliš výrobků z mouky. Nedostatek zinku není výjimečný ani během užívání hormonální antikoncepce. V těle se projeví horší látkovou výměnou, vypadáváním vlasů, zhoršenou kvalitou pleti, vyšší náchylností k infekčním nemocem, dlouhotrvajícím hojením ran a v neposlední řadě i ztrátou chuťových a čichových vjemů. Denní dávka zinku se dle různých doporučení pohybuje mezi 10 a 20 mg denně, přičemž v těhotenství, během zvýšeného stresu a při výskytu různých vážných nemocí včetně rakoviny je nutno toto množství zvýšit až na 180 mg denně.
Případné předávkování zinkem hrozí až u vysokých dávek a projeví se bolestí hlavy, zvracením nebo potížemi se zažíváním. U dlouhodobého předávkování pak hrozí hypochromní anémie.
Camu camu:
Camu camu jsou tmavě fialové plody s narůžovělou šťavnatou dření kyselé chuti a s charakteristickou vůní ze stromu Myrciaria dubia, jenž roste v deštném amazonském pralese v Peru a Brazílii. Jedná se o nízký strom s malými, bílými květy, které sladce voní.
Plodí drobné plody. Plody Camu camu jsou jedním z největších zdrojů přírodního vitaminu C (ještě spolu s acerolou a amalaki). Dále obsahují vitaminy, minerály a stopové prvky, např. riboflavin (vitamin B2), niacin (vitamin B3), draslík, vápník, železo, fosfor, esenciální aminokyseliny (např. leucin a valin), flavonoidy, betakaroten, bílkoviny a podobně. Z plodů Camu camu se připravuje nápoj nebo prášek sloužící k výrobě potravinových doplňků, které jsou k dispozici v kapslích. Toto ovoce nemá žádné vedlejší účinky. Přípravky z plodů Camu camu se mohou bezpečně užívat například spolu s klasickými antidepresivy.
Camu camu u nás nejsou téměř známé, ale v zahraničí jsou velkým trendem v oblasti zdravé výživy. Plody Camu camu pro svůj vysoký obsah vitaminu C působí jako významný antioxidant, zabraňují tedy předčasnému stárnutí i různým chorobám, neboť eliminují nežádoucí volné radikály. Díky vysokému obsahu vitaminu C podporují optimálnítvorbu kolagenu, normální funkci
Zajišťují tak i správnou funkci energetického metabolismu a nervové soustavy a imunitního systému. Super ovoce Camu camu má dále antivirové a protizánětlivé působení.
Plody Camu camu chrání a posilují játra,eliminují záněty, snižují bolesti kloubů, jsou účinnou ochranou před nachlazením a chřipkou, infekcemi a nemocemi dýchacích cest. Pomáhají při kašli, zánětu průdušek a zápalu plic, astmatu a podobně. Dále toto ovoce napomáhá prevenci před artrózou a revmatem, chrání oční nervy a sítnici, pomáhá předcházet očním chorobám, bolestem hlavy, migrénám, cukrovce, vysokému tlaku, zlepšuje koncentraci a paměť. Plody Camu camu rovněž účinně chrání před neurovegetativními nemocemi, demencí, Alzheimerovou chorobou, redukují progresi Parkinsonovy nemoci a udržují v dobré kondici srdečně-cévní systém. Camu camu eliminuje opary a vředy, podporuje lepší náladu, působí proti nervozitě a depresi a dodává energii.
Camu camu má takzvané antimutagenní vlastnosti. Působí též antisepticky a ničí bakterie.
Popis:
Serafin s pokorou vychází z poznatků přírodní medicíny, tradiční čínské medicíny, hlubokých znalostí bylin a jejich účinků, ale také z neustálého učení se a bádání, hledání nových cest a zpětné vazby. Nabízí prostředky nejstaršího lékaře na světě, který je osvědčený tisíce let – přírody.
Unikátní přírodní bylinné kapsle, kde je spojená úžasná síla bylin, vitamínů a minerálů. Používané byliny jsou ve formě koncentrátu.
Koncentrát vzniká luhováním byliny nebo houby v luhovacím mediu, kterým je nejčastěji voda. Silný výluh, který obsahuje koncentrovaný komplex účinných látek obsažených v rostlině či houbě je speciální technologií vysušen na prášek. Tento prášek se pak dávkuje do jednotlivých kapslí. Koncentráty mají vysokou kvalitu, vysokou vstřebatelnost a jsou velmi účinné.
Výrobek obsahuje byliny, které mají testy na těžké kovy, pesticidy, mikrobiologické testy, testy na radioaktivitu.
Kapsle Serafin jsou čistě přírodní a svojí technologií výroby zaručují vysokou účinnost a velmi dobrou vstřebatelnost.
Kapsle jsou celulózové, tedy rostlinného původu. Jsou vhodné i pro vegetariány.
Přírodní bylinné kapsle sestavené podle originální receptury, chráněné ochrannou známkou, určené na konkrétní problém
Dávkování:
3 x denně 1 tabletu mezi jídly
Obsah:
90 kapslí