Obrázek převzat ze stránky apotekatcm.cz
Pórnatka:
Pórnatka kokosová má korovité plodnice s hlízovitým tělem a velikost velkého kokosového ořechu. Poria roste na kořenech některých borovic v nejteplejších oblastech Číny, Japonska a dalších oblastí. Američtí indiáni dělali z pórnatky druh chleba. Poria je zmiňována již v čínské Knize písní z 11. století př. n.l.
Z pohledu tradiční čínské medicíny:
Posiluje "PI" (PI je označení při qi sleziny - PORIA představuje pro slezinu ideální kombinaci účinku - posiluje ji a zároveň odvádí vlhkost).
Uklidňuje ducha "SHEN" (zneklidnění ducha SHEN vede k nespavosti, nervozitě, vyčerpanosti a bušení srdce).
Tropismus:
Srdce, slezina, ledviny (plíce, tenké střevo).
Popis:
V Číně se užívá ve stravě mnoho prostředků a přípravků, jejichž použití a způsob přípravy nejsou u nás zatím zcela běžné. Jedním z nich je i tento, nelze ho konzumovat jako základní potravinu, ale pouze jako potravinu doplňkovou.
Složení:
Pórnatka (Fuling juan)
Dávkování:
Maximální dávka 5g denně. Bylina odvádi Shi a RE.
Způsob přípravy:
Připravte si cca 1/4 litru vody na vývar a přidejte odměřené množství. Vařte asi 5 - 10 minut na mírném ohni. Vývar s kousky je možno přidávat do jídel čínského charakteru.
Doporučujeme dodržet tradiční způsob přípravy:
Nepoužívat kovové předměty během celé doby přípravy, tj. využít skleněné či kameninové nádoby, dřevěné pomůcky apod.
Upozornění:
Skladujte v suchu a temnu při pokojové teplotě, mimo dosah dětí.
Balení:
50g