¨

Čaj Krakonošovo čarobejlí - Brusinka s jahodou a mátou

Výrobce: Ostatní
Alternativní název:

Ibišek:
Ibišek je vhodný při léčbě žlučníkových a jaterních potíží. Flavonoidy obsažené v ibišku snižují propustnost kapilárních cév, a tím pomáhají předcházet kardiovaskulárním chorobám. V ibišku se nachází aktivní flavonoid quercetin, který blahodárně působí na organismus. Má protinádorové účinky a je důležitý i pro diabetiky, neboť zvyšuje sekreci inzulínu, zabraňuje kumulaci sorbetinu v organismu, čímž ulevuje oční sítnici, nervům a ledvinám. Ibiškový extrakt obsahuje důležité flavonoidy, organické kyseliny a vysoký obsah vitamínu C, provitamin A betakaroten, vitamíny B1, B6, niacin a důležité stopové prvky vápník, hořčík a železo. Působí silně močopudně. Díky diuretickým a antibakteriálním účinkům se osvědčil jako podpůrný prostředek při léčbě zánětu ledvin, zánětu močového měchýře a rozpouštění močových kaménků.

 

Jablko:
Zralá jablka jsou příjemným a snadno dostupným lékem na mnoho potíží. Průjem a zácpa - zejména podporují trávení, zlepšují peristaltiku, regulují stolici (při zácpě jsou mírně projímavé, při průjmu lehce staví). Zlepšují krevní obraz (řeší chudokrevnost) a krevní oběh, posilují práci srdce (kardiotonikum). Jsou vhodnou potravinou při cukrovce, při revmatických chorobách, potížích  s ledvinami i játry. Jablka jsou též vhodná k posílení organismu a při rekonvalescenci. Mírně snižují krevní (sérový) cholesterol. Posilují nemocný a vyčerpaný organismus. Čaj z jablečných slupek je vhodný proti nachlazení, kašli. Dále je vhodný na nemoci dna a revma (revmatoidní artritida). Zevně se užívá jablečný ocet jako lék proti křečovým žilám, opuchlinám a na unavené nohy.

 

Ostružník:
Plody obsahují vitamín C, vitamíny skupiny B, fosfor, železo, hořčík a vápník. Plody zlepšují celkovou tělesnou kondici, podporují regeneraci a povzbuzují imunitu, jsou proto vhodným doplňkem stravy při rekonvalescenci, únavě a nachlazení. Zlepšují také stav cévního systému, doporučují se při arterioskleróze, křečových žilách, hemoroidech a díky zvýšenému prokrvení i při poruchách erekce. V těchto případech ale musíme užívat sušené plody, a to nejlépe z planě rostoucích keřů a hlavně dlouhodobě. Čaj z plodů je velmi chutný, oslazený medem můžeme podávat i dětem při jakýchkoli plicních problémech (zánět horních i dolních cest dýchacích, zápal plic, kašel).
Čerstvé plody by si měli odpustit lidé se záněty střev, žaludku a žaludečními vředy nebo poruchami činnosti žlučníku. Listy (opět sbírané z planých rostlin) léčí průjem, záněty a krvácení v trávicím a močovém ústrojí (zánět močového měchýře, žaludeční vředy, dvanáctníkové vředy, dyspepsie, dráždivý tračník), kloktat můžeme i při aftech a dalších zánětech v krku a ústech.

 

Máta:
Máta peprná je vytrvalá bylina z čeledi hluchavkovitých, pocházející pravděpodobně ze západní Evropy, odkud se rozšířila do celého světa. Díky svým blahodárným a všestranným účinkům se používala v mnoha starověkých kulturách (Egypt, Čína). Dnes ji najdeme téměř ve všech zemích mírného klimatu. Máta peprná je přirozeným křížencem máty vodní (Mentha aquatica) a máty klasnaté (Mentha spicata). Listy máty obsahují silici, jejíž hlavní složkou je menthol a methon. Tyto látky blahodárně působí na trávicí ústrojí. Čerstvé listy máty se používají v potravinářství jako přísada do omáček, salátů, nápojů. Ze sušených listů se pak louhuje čaj, jeden z nejznámějších na světě, který usnadňuje trávení. Mátě peprné by se měli vyhnout lidé alergičtí na menthol a kojící ženy, neboť snižuje tvorbu mateřského mléka. V případě soustavného pití mátového čaje pak může dojít k poruchám krevního obrazu.
Esenciální olej máty peprné (dále jen EO), který se získává destilací, je pro své široké spektrum působení jedním z nejvšestranněji používaných jak v léčitelství, tak v kosmetice. EO podporuje trávení, příznivě působí na dýchací ústrojí a krevní oběh. Má antiseptické a protizánětlivé vlastnosti. Používá se při chřipce, nadýmání, při zažívacích potížích, nachlazení, křečových žilách, podráždění kůže, revmatismu, bolestech hlavy a migrénách, ulevuje od bolesti zubů, únavy a stresu. V neposlední řadě odpuzuje blechy, myši a mravence. K nejúčinnějším způsobům použití EO patří inhalace, potírání tělovými oleji a mléky, koupele, vlasové oplachy, parfémy a pokojové spreje. Kosmetické produkty s obsahem máty peprné mají příznivé účinky zejména na mastnou a aknózní pleť, kdy díky svým protizánětlivým účinkům hojí bolestivé pupínky a zabraňuje jejich šíření. Pokožku příjemně chladí, prokrvuje a tonizuje. Pro své jemné a svěží aroma se máta také přidává do zubních past a vod po holení.

 

Lékořice:
V potravinářství se lékořicový kořen používá jako prostředek upravující sladkost. Z lékořice se vyrábějí bonbony proti kašli, cukrovinky a likéry. Své nezastupitelné místo má i v kosmetice. Po staletí je známá díky svým bělícím účinkům na pokožku. Výluh z kořene pro jasnější, světlejší a sjednocenou pleť používaly už naše prababičky. Lékořice pleť vyživuje, posiluje, zklidňuje a zvlhčuje (vhodná i pro suchou a citlivou pleť). Působí proti začervenání i akné. Je vhodná na kožní problémy, jako je dermatitida, lupénka a rosacea. Působí na pigmentové skrvny, které zesvětluje a bojuje proti vzniku dalších. Navrací pokožce její jednotný tón, a proto se extrakty z lékořice často používají v přírodní kosmetice jako náhrada chemických látek zesvětlujících pokožku. Často se v kosmetických přípravcích používá v kombinaci s vitaminem C, tato kombinace zvyšuje účinek zesvětlování skvrn a posiluje pokožku proti předčasnému stárnutí pleti a tvorbě vrásek. Lékořici najdeme v celé řadě kosmetických produktů - přípravcích tělové a pleťové péče, líčidlech, ale i v zubních pastách, kde se přidává pro své antiseptické účinky. Při vnitřním užití ve vyšších dávkách může zvyšovat krevní tlak, hladinu sodíku a vody v organizmu, proto by se neměla používat u lidí s vysokým krevním tlakem, s poruchou srážlivosti krve a srdečními onemocněními. Nesmí ji používat těhotné ženy (může vyvolat potrat) a ženy kojící.

 

Brusinky:
Brusinkám se připisuje řada účinků prospěšných zdraví. Ne vše se ale zakládá na vědecky ověřených údajích. Léčebné účinky brusinek jsou prověřeny v případě zánětů močových cest – v případě užívání dostatečného množství brusinek lze zabránit bakteriím, aby se uchycovaly na stěnách močového měchýře či močové trubice, a tím zejména v počátečních stádiích infekce potlačit toto nepříjemné onemocnění. Brusinky je ale vhodné užívat především jako preventivní opatření (opakované záněty, samovolný únik moči nebo problémy s prostatou).
Dalším prokázaným přínosem brusinek je zamezení tvorby zubního kazu. To však platí jen v případě, že brusinky neobsahují přidaný cukr. Brusinkové nápoje (džusy, granulované nápoje apod.) obvykle mají vysoký obsah cukru a jsou pro tyto účely zcela nevhodné. Na vysoký obsah cukru u výrobků z brusinek si musí dát pozor zejména diabetici.
Brusinkám jsou připisovány i jiné pozitivní účinky na zdraví, ale ty jsou zatím předmětem odborných studií. Patří mezi ně zejména vliv na zažívací potíže (žaludeční vředy), onemocnění srdce a oběhového systému (snížení hladiny cholesterolu i krevního cukru, prevence kornatění tepen). Velkou pozornost vyvolaly výzkumy, které v laboratorních podmínkách prokázaly potlačení růstu nádorových buněk látkami obsaženými v brusinkách (např. kyselina ellagová). Účinky v lidském organizmu ale zatím výzkumy jednoznačně neprokázaly.

 

Jahody:
Vitamínu C obsahují 2x více než citróny, dále v nich najdeme vitamín B1, B2, B5, B6, E, provitamín A, kyselinu listovou, zinek, vápník,
fosfor, měd, draslík, hodně železa a manganu - to jsou všechno látky, které z jahod dělají úžasný sezónní léčivý prostředek. Nedoporučuji
kupovat jahody kvůli léčení v supermarketu, ale v sezóně, kdy je můžeme sebrat na zahrádce nebo nakoupit od českých pěstitelů, můžeme klidně „zbaštit" až kilogram jahod denně.
Pomáhají vyčistit tělo i klouby při dně a revmatismu, čistí krev a zlepšují její kvalitu, posilují nervy, srdce, cévy, ledviny i trávení.
Pro vysoký obsah zeleza a dalších ucinnych látek se doporučují při chudokrevnosti-anémii, kožních vyrážkách, akné a ekzémech, cévních problémech včetně hemoroidů a arteriosklerózy. Pro silné antioxidační účinky a schopnost zvýšit obnovu buněk jsou jahody považovány i za prevenci proti rakovině a předčasnému stárnutí.
V oficiálním léčení se užívají spíš listy, ovšem nikoli ze zahradních vyšlechtěných druhů jahodníku, ale pouze z planých, lesních jahod! Nálev z listů můžeme pít i jako náhradu černého čaje, výborný je i smíchaný s listy maliníku a černého rybízu. Kromě lahodné chuti mají i léčivé účinky - příznivě působí na játra, trávení a ledviny a celkově pročišťují krev i celé tělo. K běžnému (ne léčebnému) pití je vhodné lístky fermentovat, získají tím černou barvu a chutí se hodně přiblíží pravému černému čaji.

 

Popis:
Tento čaj z řad Čarobejlí je vhodný pro každodenní pitný režim. Příprava je stejná, jako u běžného čaje, 1 sáček necháme vylouhovat 6 - 8 minut, ochutíme cukrem nebo medem, my ale doporučujeme přírodní sirob. Čaj je vhodný v letních měsících připravovat jako ledový v kombinaci s čerstvým ovocem. Krabička obsahuje dvacet kusů hygienicky balených nálevných sáčků po 2g. Dále Vám doporučujeme další oblíbené příchutě krkonošského čaje, nebo si můžete sestavit svoji degustační krabičku a všechny nejprve ochutnat, než si najdete svůj oblíbený čaj.

 

Složení:
Ibišek květ, jablko plod, ostružník list, máta list, lékořice kořen, brusinky a jahody plod a aroma

 

Obsah balení:
20 sáčků á 2 g celková hmotnost 40 g 




;