
Tulsi se zeleným čajem
Tulsi, Ocimum sanctum (bazalka posvátná):
Bazalka posvátná je jedno až víceletá rostlina z čeledi hluchavkovitých (Lamiaceae) dorůstající výšky 30-60 (občas i 100) cm. Podobá se bazalce pravé. Jde o vzpřímenou, větvenou polodřevinu s chlupatým stonkem, jejíž jednoduché, vstřícné listy mají svěží zelenou nebo nafialovělou barvu a příjemnou, charakteristickou vůni.
Plody jsou malá, červená, nebo hnědá semena. Sbírají se všechny části rostliny, vč. kořenů, květů i semen. Tulsi pochází pravděpodobně z jižní Asie. Je rozšířena téměř po celém světě, hlavně v Indii, dále v arabských zemích, Indonésii, Polynésii apod.
Léčivé složky obsahuje především nať. Jedná se o celou řadu silic vonících po hřebíčku a skořici, např. eugenol, citral, metylchavikol, chavikol či chavibetol. Dále jsou přítomny saponiny, taniny, alkaloidy nebo glykosidy, betakaroten a vitaminy A, C a K, z minerálů vápník, železo, měď, zinek aj. látky. Z bazalky se připravuje jednodruhový čaj, popř. se kombinuje s jinými bylinami. Dále se z tulsi vyrábí esenciální olej, tinktura a doplňky stravy. U jedinců se zvýšenou Pitou je na místě opatrnost v užívání, lze kombinovat tulsi s mátou.
Bazalka posvátná je využívána hlavně v indické ájurvédě. Má významné antioxidační vlastnosti, považuje se za silný adaptogen, který mírní účinky stresu, nadměrné fyzické námahy či dopad různých nemocí na lidský organismus. Bazalka posiluje imunitu, chrání srdce a cévní soustavu a má blahodárné působení na dýchací soustavu, usnadňuje vykašlávání, snižuje horečku a bolesti hlavy, je účinná při astmatu. Rovněž podporuje snadnější vylučování škodlivin z těla, eliminuje alergické projevy, zabraňuje ukládání tuku, podporuje syntézu bílkovin, pročisťuje mysl a mozek a dodává vitální energii.
Má antidepresivní působení, zvyšuje výkonnost a vytrvalost, napomáhá lepší paměti. Tulsi dále snižuje hladinu krevního cukru a je vhodným podpůrným prostředkem v případě onemocnění diabetem 2. typu. Přispívá ke zdravé funkci jater, zlepšuje metabolismus, trávení a vstřebávání důležitých látek ze stravy, dobře působí na zuby a oči. Dokáže neutralizovat záření způsobené UV paprsky, elektromagnetický smog, předchází předčasnému stárnutí a působí protizánětlivě při degenerativních onemocněních nervového systému, artritidě, revmatismu i rakovině.
Četné vědecké studie prokázaly i analgetické, antibakteriální, antivirové a protiplísňové účinky. Tulsi se hojně používá jako koření v thajské kuchyni a obsažené silice nacházejí uplatnění v parfumerii. Esenciální olej z tulsi se přidává do mýdel, zubních past, krémů, parfémů, šamponů i kondicionerů. Dá se užívat i jako repelent.
Čajovník čínský (Camelia sinensis):
Čajovník čínský (Camelia Sinensis) je vytrvalý keř, obvykle dorůstající do výšky 5 až 8 m. Patří do čeledi čajovníkovitých (Theaceae). Je jedním z mnoha druhů rodu Camellia. Kvete v různých barevných odstínech, od bílé přes růžovou a červenou až po žlutou. Původně pochází z Asie, ale je oblíbený také ve Francii a evropském Středomoří. Bývá součástí botanických i privátních zahrad po celém světě. Camelia sinensis je často mylně zaměňována s Tea Tree, ale jde o dvě rozdílné rostliny. Sušené listy čajovníku se používají k výrobě čaje. Existuje více druhů (barev) čaje. Zelený čaj, pochází z nefermentovaných listů. Černý čaj pak vzniká fermentací čajových lístků. Podle různých stupňů a přístupů k fermentaci pak mohou vzniknout i čaje polozelené, bílé a další. Specialitou je pak tzv. matcha čaj, jež se vyrábí rozemletím zastíněných čajových lístků na jemný prášek a díky speciálnímu postupu při pěstování je bohatší na obsah chlorofylu.
Zelený čaj je bohatý na fenoly, vitaminy A, B a E a minerály. Éterický olej se získává parovodní destilací z listů čajovníku. Má jemnou vůni a zeleno-žlutou barvu. Využívá se jako antibiotikum a nervový stimulant, zlepšuje dýchání, odhleňuje, zlepšuje celkovou odolnost imunitního systému, podporuje činnost krevního oběhu, mírní bolesti pohybového aparátu. Má močopudné a detoxikační účinky. Chrání játra a vyrovnává hladinu škodlivého cholesterolu v krvi, pomáhá při Alzheimerově chorobě. Kromě kosmetického, potravinářského a farmaceutického průmyslu se čajovník používá také jako přírodní hnojivo a insekticid.
Čajovník čínský má široké kosmetické využití, ať už ve formě extraktu z listů, jako rostlinný olej anebo také jako éterický olej. Vyniká antioxidačními schopnostmi, podílí se na stimulaci obnovy kožních buněk, zlepšuje hojení poškozené pokožky, působí proti kožním infekcím a zabraňuje rozvoji zanícených ložisek. Zmírňuje také otoky a kruhy pod očima Má protiplísňový účinek. Přidává se do výrobků osobní péče, ale také do mýdel a dalších produktů osobní hygieny. Jako přísada ve vlasové kosmetice zmírňuje svědění pokožky hlavy, odstraňuje lupy a zlepšuje růst vlasů. Čajovník posiluje křehké a lámavé nehty a pečuje o nehtovou kůžičku. Zároveň působí v kosmetických produktech jako přirozený konzervant a brání růstu škodlivých bakterií. Čajovník čínský bývá jako přísada kosmetiky dobře snášen a je povolený pro použití v bio certifikované kosmetice.
Popis:
Lahodná směs dvou druhů známé ájurvédské byliny "Tulsi "a zeleného čaje.
Použití:
Vložte čajový sáček do šálku a zalijte vroucí vodou. Nechte vylouhovat po dobu pěti až deseti minut. Pro nejintenzivnější účinek popíjejte tři až pět šálků denně. Není vhodné pro děti, těhotné a kojící ženy.
Složení:
Bazalka posvátná (Ocimum sanctum), Zelený čaj (Camellia sinensis), Bazalka pravá (Ocimum basilicum)
Obsah:
25 sáčků