Hledat
Filtrovat
Close

Tulsi Imunita

Obrázek převzat ze stránky apotekatcm.cz

Tulsi, Ocimum sanctum (bazalka posvátná):
Bazalka posvátná je jedno až víceletá rostlina z čeledi hluchavkovitých (Lamiaceae) dorůstající výšky 30-60 (občas i 100) cm. Podobá se bazalce pravé. Jde o vzpřímenou, větvenou polodřevinu s chlupatým stonkem, jejíž jednoduché, vstřícné listy mají svěží zelenou nebo nafialovělou barvu a příjemnou, charakteristickou vůni.
Plody jsou malá, červená, nebo hnědá semena. Sbírají se všechny části rostliny, vč. kořenů, květů i semen. Tulsi pochází pravděpodobně z jižní Asie. Je rozšířena téměř po celém světě, hlavně v Indii, dále v arabských zemích, Indonésii, Polynésii apod.
Léčivé složky obsahuje především nať. Jedná se o celou řadu silic vonících po hřebíčku a skořici, např. eugenol, citral, metylchavikol, chavikol či chavibetol. Dále jsou přítomny saponiny, taniny, alkaloidy nebo glykosidy, betakaroten a vitaminy A, C a K, z minerálů vápník, železo, měď, zinek aj. látky. Z bazalky se připravuje jednodruhový čaj, popř. se kombinuje s jinými bylinami. Dále se z tulsi vyrábí esenciální olej, tinktura a doplňky stravy. U jedinců se zvýšenou Pitou je na místě opatrnost v užívání, lze kombinovat tulsi s mátou. 
Bazalka posvátná je využívána hlavně v indické ájurvédě. Má významné antioxidační vlastnosti, považuje se za silný adaptogen, který mírní účinky stresu, nadměrné fyzické námahy či dopad různých nemocí na lidský organismus. Bazalka posiluje imunitu, chrání srdce a cévní soustavu a má blahodárné působení na dýchací soustavu, usnadňuje vykašlávání, snižuje horečku a bolesti hlavy, je účinná při astmatu. Rovněž podporuje snadnější vylučování škodlivin z těla, eliminuje alergické projevy, zabraňuje ukládání tuku, podporuje syntézu bílkovin, pročisťuje mysl a mozek a dodává vitální energii.
Má antidepresivní působení, zvyšuje výkonnost a vytrvalost, napomáhá lepší paměti. Tulsi dále snižuje hladinu krevního cukru a je vhodným podpůrným prostředkem v případě onemocnění diabetem 2. typu. Přispívá ke zdravé funkci jater, zlepšuje metabolismus, trávení a vstřebávání důležitých látek ze stravy, dobře působí na zuby a oči. Dokáže neutralizovat záření způsobené UV paprsky, elektromagnetický smog, předchází předčasnému stárnutí a působí protizánětlivě při degenerativních onemocněních nervového systému, artritidě, revmatismu i rakovině.
Četné vědecké studie prokázaly i analgetické, antibakteriální, antivirové a protiplísňové účinky. Tulsi se hojně používá jako koření v thajské kuchyni a obsažené silice nacházejí uplatnění v parfumerii. Esenciální olej z tulsi se přidává do mýdel, zubních past, krémů, parfémů, šamponů i kondicionerů. Dá se užívat i jako repelent.

Skořicovník (Cinnamomum):
Skořice se získává z kůry stromů skořicovníků. Některé esenciální oleje se vyrábí z listů nebo konce plodů těchto stromů. Existuje několik druhů podle místa výskytu, jejich účinky se ovšem relativně podobají. Skořice ceylonská nebo-li skořice pravá (cinnamomum zeylanicum/verum) je jedna tatáž rostlina, roste na Srí Lance, Madagaskaru a Seychelách a považuje se za tu nejkvalitnější. Skořicovník čínský (cinnamomum cassia) pochází z Číny. Indická skořice (c. tamale) z Indie, indonéská skořice (c. burmannii) z Indonésie a vietnamská skořice (c. loureiroi) z Vietnamu. Skořice v neředěné podobě může silně podráždit pokožku.
Své využití nachází v aromaterapii, i jako léčivo, koření, dochucovadlo, konzervant a parfemace. Má silnou kořeněnou vůni, velmi intenzivně prohřívá a chutná lehce do sladka. Mezi její hlavní funkce patří prohřívání, zmírňuje tak svalové tenze, ulevuje od bolesti, pomáhá regenerovat pokožku a také urychluje detoxikační procesy. Má antiseptické a antibakteriální účinky, zbavuje zápach z úst, pomůže v boji proti akné a také uleví od nemocí, jako je chřipka, problémy se zažíváním i dýchacím ústrojím. Její aroma působí afrodiziakálně.

Zázvor lékařský (Zingiber officinale):
Zázvor je trvalka, se kterou se ve volné přírodě nesetkáme. Je totiž uměle vyšlechtěná a roste především v asijských zemích, kde je poměrně rozšířenou rostlinou. V bylinářství se využívá její oddenek, jenž roste pod zemí. Zázvor má skvělé antibakteriální a protizánětlivé účinky a je všeobecně známý především ve formě čaje proti bolestem v krku. Typickou štiplavost jeho oddenku má na svědomí pryskyřičnatá látka zvaná shoagol. Kromě ní obsahuje zázvor také množství silic, které kromě jiného dodávají bylině osobitou vůni, a poměrně silné hořčiny. Ze zázvoru se také získává éterický olej. Zázvorový esenciální olej působí antidepresivně, posiluje vůli, sebejistotu i celkovou vitalitu.
V Indii a dalších asijských zemích se sušený zázvor používá ke kořenění jídel. Ájurvéda ho také využívá při zažívacích potížích. Napomáhá totiž lepšímu trávení, zvyšuje chuť k jídlu a celkově povzbuzuje metabolismus. Zázvor je však pro obsah silných hořčin nutné dávkovat opatrně, a to zejména při výskytu vředů, kolitidy nebo Cronhovy choroby. Opatrné by měly být také těhotné a kojící ženy. Jinak má zázvor výborné prohřívací účinky, uvolňuje napětí svalů a také bolesti kloubů. Díky tomu, že podporuje cirkulaci krve, přispívá k očistě celého organismu. Je vhodný například k masážím proti celulitidě. Osvědčil se také jako prostředek pro lepší růst vlasů a vzhledem ke svému antiseptickému působení bojuje také proti lupům.

Pepřovník černý (Piper nigrum):
Pepřovník černý je tropická rostlina (liána) z čeledi pepřovníkovitých (Piperaceae), jejíž plody (bobule) jsou zřejmě nejrozšířenějším kořením po celém světě. Pochází z jihovýchodní Asie, do Evropy jej dovezl Alexandr Veliký a přes německé obchodníky doputoval až do zemí českých. Z pepřovníku černého se sklízí bobule, které se dále upravují a vzniká tak několik druhů pepře (černý, zelený, červený a bílý). Černý pepř jsou zelené nezralé bobule namočené ve vroucí vodě a pak usušené. Zelený pepř vznikne rychlým sušením nezralých bobulí a následným naložením do octových nebo slaných nálevů. Červený pepř se vytvoří naložením už zralých bobulí a bílý pepř, to jsou oloupané a vysušené zralé plody. Plody, které se ponechají na rostlině, přezrají, zhnědnou, ztratí ostrost a opadají. Bobule pepře obsahují pryskyřice, jež dodávající typickou peprnou chuť, aromatické silice a piperin. Dále jsou v nich (stejně jako v listech) obsaženy flavonoidy, terpenoidy a steroly.
Pepř je považován za jedno z nejstarších koření vůbec, má stimulační účinky na organismus a je považován za afrodiziakum. Pozitivně ovlivňuje trávení, povzbuzuje chuť k jídlu a pomáhá proti nadýmání. Díky pepři se těžká, tučná jídla stávají stravitelnějšími. Kromě kuchyně se pepř používá i v lidovém léčitelství, aromaterapii a kosmetice. Éterický olej (EO) z pepře, který se získává parní destilací nebo lisováním sušených bobulí, podporuje duševní bdělost, koncentraci, zbavuje stresu, tlumí pocity hněvu a odpuzuje negativní energii. Má silně prohřívací efekt (zlepšuje cirkulaci krve, pomáhá proti celulitidě), díky prohřívacím účinkům bývá součástí přípravků na uvolnění svalů a na masáže kloubů při revmatických potížích. Má antioxidační účinky (obsahuje vysoké množství vitaminu C). Působí jako diuretikum, pomáhá při detoxikaci těla a napomáhá hubnutí. Používá se při léčbě lupů, pro eliminaci vrásek a vitiliga. Pročišťuje dýchací cesty, usnadňuje vykašlávání a má antiseptické účinky. Pro své výborné dezinfekční účinky se pepř přidává do přípravků určených pro ústní hygienu. V přírodní kosmetice funguje jako konzervant a je součástí klasických mužských vůní. EO je obecně nedráždivý a netoxický, ale mělo by se s ním zacházet opatrně. Doporučuje se vždy ředit v nosném oleji, jinak může způsobit podráždění citlivé pokožky a neměl by se užívat vnitřně. Při velké koncentraci může poškodit ledviny.

Popis:
Tulsi čaj má jako základ opět bazalku posvátnou, známou jako Tulsi, dále v tomto složení najdete skořicovník cejlonský, zázvor lékařský a pepř černý. Všechny byliny pochází z certifokovaného biologického zemědělství. Jsou bez umělých barviv, pesticidů, herbicidů a chemických látek.

Použití:
Vložte čajový sáček nebo lžičku sypaného čaje do šálku a zalijte vroucí vodou. Nechte vylouhovat po dobu pěti až deseti minut. Pro nejintenzivnější účinek popíjejte tři až pět šálků denně. Není vhodné pro děti, těhotné a kojící ženy.

Složení:
Bazalka posvátná (Ocimum sanctum), Skořice cejlónská (Cinnamomum zeylanicum), Zázvor lékařský (Zingiber officinale), Pepř černý (Piper nigrum)

Obsah:
25 sáčků