Obrázek převzat ze stránky apotekatcm.cz
Tulsi, Ocimum sanctum (bazalka posvátná):
Bazalka posvátná je jedno až víceletá rostlina z čeledi hluchavkovitých (Lamiaceae) dorůstající výšky 30-60 (občas i 100) cm. Podobá se bazalce pravé. Jde o vzpřímenou, větvenou polodřevinu s chlupatým stonkem, jejíž jednoduché, vstřícné listy mají svěží zelenou nebo nafialovělou barvu a příjemnou, charakteristickou vůni.
Plody jsou malá, červená, nebo hnědá semena. Sbírají se všechny části rostliny, vč. kořenů, květů i semen. Tulsi pochází pravděpodobně z jižní Asie. Je rozšířena téměř po celém světě, hlavně v Indii, dále v arabských zemích, Indonésii, Polynésii apod.
Léčivé složky obsahuje především nať. Jedná se o celou řadu silic vonících po hřebíčku a skořici, např. eugenol, citral, metylchavikol, chavikol či chavibetol. Dále jsou přítomny saponiny, taniny, alkaloidy nebo glykosidy, betakaroten a vitaminy A, C a K, z minerálů vápník, železo, měď, zinek aj. látky. Z bazalky se připravuje jednodruhový čaj, popř. se kombinuje s jinými bylinami. Dále se z tulsi vyrábí esenciální olej, tinktura a doplňky stravy. U jedinců se zvýšenou Pitou je na místě opatrnost v užívání, lze kombinovat tulsi s mátou.
Bazalka posvátná je využívána hlavně v indické ájurvédě. Má významné antioxidační vlastnosti, považuje se za silný adaptogen, který mírní účinky stresu, nadměrné fyzické námahy či dopad různých nemocí na lidský organismus. Bazalka posiluje imunitu, chrání srdce a cévní soustavu a má blahodárné působení na dýchací soustavu, usnadňuje vykašlávání, snižuje horečku a bolesti hlavy, je účinná při astmatu. Rovněž podporuje snadnější vylučování škodlivin z těla, eliminuje alergické projevy, zabraňuje ukládání tuku, podporuje syntézu bílkovin, pročisťuje mysl a mozek a dodává vitální energii.
Má antidepresivní působení, zvyšuje výkonnost a vytrvalost, napomáhá lepší paměti. Tulsi dále snižuje hladinu krevního cukru a je vhodným podpůrným prostředkem v případě onemocnění diabetem 2. typu. Přispívá ke zdravé funkci jater, zlepšuje metabolismus, trávení a vstřebávání důležitých látek ze stravy, dobře působí na zuby a oči. Dokáže neutralizovat záření způsobené UV paprsky, elektromagnetický smog, předchází předčasnému stárnutí a působí protizánětlivě při degenerativních onemocněních nervového systému, artritidě, revmatismu i rakovině.
Četné vědecké studie prokázaly i analgetické, antibakteriální, antivirové a protiplísňové účinky. Tulsi se hojně používá jako koření v thajské kuchyni a obsažené silice nacházejí uplatnění v parfumerii. Esenciální olej z tulsi se přidává do mýdel, zubních past, krémů, parfémů, šamponů i kondicionerů. Dá se užívat i jako repelent.
Zelený čaj (Camelia sinensis):
Čajovník čínský (Camelia Sinensis) je vytrvalý keř, obvykle dorůstající do výšky 5 až 8 m. Patří do čeledi čajovníkovitých (Theaceae). Je jedním z mnoha druhů rodu Camellia. Kvete v různých barevných odstínech, od bílé přes růžovou a červenou až po žlutou. Původně pochází z Asie, ale je oblíbený také ve Francii a evropském Středomoří. Bývá součástí botanických i privátních zahrad po celém světě. Camelia sinensis je často mylně zaměňována s Tea Tree, ale jde o dvě rozdílné rostliny. Sušené listy čajovníku se používají k výrobě čaje. Existuje více druhů (barev) čaje. Zelený čaj, pochází z nefermentovaných listů. Černý čaj pak vzniká fermentací čajových lístků. Podle různých stupňů a přístupů k fermentaci pak mohou vzniknout i čaje polozelené, bílé a další. Specialitou je pak tzv. matcha čaj, jež se vyrábí rozemletím zastíněných čajových lístků na jemný prášek a díky speciálnímu postupu při pěstování je bohatší na obsah chlorofylu.
Zelený čaj je bohatý na fenoly, vitaminy A, B a E a minerály. Éterický olej se získává parovodní destilací z listů čajovníku. Má jemnou vůni a zeleno-žlutou barvu. Využívá se jako antibiotikum a nervový stimulant, zlepšuje dýchání, odhleňuje, zlepšuje celkovou odolnost imunitního systému, podporuje činnost krevního oběhu, mírní bolesti pohybového aparátu. Má močopudné a detoxikační účinky. Chrání játra a vyrovnává hladinu škodlivého cholesterolu v krvi, pomáhá při Alzheimerově chorobě. Kromě kosmetického, potravinářského a farmaceutického průmyslu se čajovník používá také jako přírodní hnojivo a insekticid.
Čajovník čínský má široké kosmetické využití, ať už ve formě extraktu z listů, jako rostlinný olej anebo také jako éterický olej. Vyniká antioxidačními schopnostmi, podílí se na stimulaci obnovy kožních buněk, zlepšuje hojení poškozené pokožky, působí proti kožním infekcím a zabraňuje rozvoji zanícených ložisek. Zmírňuje také otoky a kruhy pod očima Má protiplísňový účinek. Přidává se do výrobků osobní péče, ale také do mýdel a dalších produktů osobní hygieny. Jako přísada ve vlasové kosmetice zmírňuje svědění pokožky hlavy, odstraňuje lupy a zlepšuje růst vlasů. Čajovník posiluje křehké a lámavé nehty a pečuje o nehtovou kůžičku. Zároveň působí v kosmetických produktech jako přirozený konzervant a brání růstu škodlivých bakterií. Čajovník čínský bývá jako přísada kosmetiky dobře snášen a je povolený pro použití v bio certifikované kosmetice.
Ibišek súdánský (Hibiscus sabdariffa):
Ibišek súdánský je jednoletou rostlinou a řadí se mezi přibližně 200 ibišků, okrasných keřů, které po světě najdeme. Rostou především v Asii a potom také v Africe. Konkrétně ibišek súdánský pochází ze severní Afriky, ale lze jej pěstovat v podstatě kdekoliv. Dorůstá přibližně do výšky jednoho metru, má bílé květy s pěti a více okvětními plátky a výrazně červeným kalichem, který je kyselé chuti a nalézá své uplatnění v potravinářství. Slouží jako pochutina, ale používá se také jako barvivo a mnohé národy ho znají také jako léčivku – je známý třeba v ájurvédě.
Ibišek súdánský je bohatý na flavonoidy posilující cévní stěny a také je výborným zdrojem antioxidantů. Vědecké výzkumy prokázaly, že tento druh ibišku může snižovat krevní tlak a také hladinu škodlivého cholesterolu. Přisuzují se mu také mírně analgetické, antivirové, protikřečové a protizánětlivé účinky a osvědčil se při různých potížích močového nebo trávicího ústrojí. Jako přísada do bylinkového čaje je vhodný při nadměrném pocení nebo zvýšené teplotě. Pro jeho lehce nakyslou chuť ho lze kombinovat například s mátou nebo plody šípku. Ibišek súdánský se také přidává do řady ovocných čajů, kterým dodává výrazně červenou barvu.
Granátovník obecný (Punica granatum):
Granátovník obecný je menší strom z čeledi kyprejovitých (Lythraceae). Roste hlavně ve Středomoří. Je jednou z nejstarších, člověkem pěstovaných, rostlin. Jeho omlazující účinky znali už ve starém Egyptě, byl považován ze elixír mládí a díky velkému množství semen za symbol plodnosti. Plodem granátovníku jsou kožovité bobule známé pod obecným názvem - granátová jablka. Pod tvrdou, nejedlou slupkou tohoto ovoce jsou pouzdra, v nichž se nachází jedlá semena (v jednom jablku jich může být i přes 600). Granátová jablka obsahují až 77 % vody, vitaminy B1, B2 a B3, vitamin C a A. Z minerálních látek to jsou: vápník, fosfor, železo, hořčík, sodík a draslík. Dále esenciální i neesenciální aminokyseliny, taniny, třísloviny a flavonoidy. Štáva z granátového jablka, která má díky obsahu tříslovin částečně svíravou a kyselou chuť, se používá k přípravě koktejlů (např. šerbet) nebo nealkoholického sirupu (grenadina). Látky obsažené ve štávě působí proti některým druhům střevních parazitů.
V kosmetice se setkáváme hlavně s extrakty nebo olejem ze zrníček granátových jablek. Granátové jablko má výrazné antioxidační účinky. Pokožku zpevňuje a hydratuje. Zpomaluje proces stárnutí pokožky, chrání ji před volnými radikály, vyživuje ji a zvyšuje její elasticitu. Má adstringentní, antiseptické, protizánětlivé, tonizační a svíravé účinky, takže se uplatní i v péči o problematickou pokožku. Výtažky z granátového jablka najdeme v pleťových krémech a olejích, ve sprchových, masážních, koupelových a odličovacích olejích, v pleťových sérech a maskách, přípravcích tělové péče, ale také v dekorativní kosmetice (např. ve rtěnkách, bázích pod oční stíny či make-upech).
Popis:
Tulsi čaj obsahuje směs organických bylin – dvou druhů bazalky s lístky zeleného čaje, květy ibišku a granátového jablka.
Použití:
Vložte čajový sáček nebo lžičku sypaného čaje do šálku a zalijte vroucí vodou. Nechte vylouhovat po dobu pěti až deseti minut. Pro nejintenzivnější účinek popíjejte tři až pět šálků denně. Není vhodné pro děti, těhotné a kojící ženy.
Složení:
Bazalka posvátná (Ocimum sanctum), Zelený čaj (Camellia sinensis), Bazalka příjemná (Ocimum gratissimum), Ibišek súdánský (Hibiscus saddariffa), Granátovník punský (Punica granatum), Přírodní aroma - granátového jablka, maliny.
Obsah:
25 sáčků