Vitamin C (kyselina askorbová):
Ascorbic acid (kyselina askorbová) je přírodní vitamin C, který se nachází v mnoha plodech (například rajčata, citron nebo grapefruit). Jedná se tedy o přírodní produkt, lze ho ale vytvořit i synteticky. V kosmetice se jedná o nejpoužívanější typ vitaminu C. Kyselina askorbová je nestabilní látka (pod UV světlem ztrácí svoje schopnosti). Není alergenem, ale může ve vyšší koncentraci dráždit pokožku.
Do kosmetických přípravků se přidává hlavně pro svou schopnost stabilizovat pH produktu. Je to silný antioxidant, chrání pokožku před působením volných radikálů a bojuje proti prvním příznakům stárnutí pleti tím, že ji zjemňuje, regeneruje, obnovuje její pružnost a sjednocuje barevný tón (má zesvětlující schopnosti). Také pomáhá hojit světlé strie a narušené tkáně (jizvy). Je nezbytný při tvorbě kolagenu a obnově buněk. Má protizánětlivé účinky, je tedy vhodná při léčbě akné. Na pleť mimo jiné působí lehce exfoliačně.
Acerola:
Acerola je hustý nepopínavý, stálezelený keř nebo strom z čeledi malpígiovité (Malpighiaceae) dorůstající výšky až 6 m. Její chlupaté větve mají žlutavou barvu a drobné listy. Kvete světle růžovými nebo červenými květy. Plody oranžové až červené barvy jsou zploštělé kulaté peckovice široké až 3 cm, vážící cca 5 g. Podobají se třešním, mají kyselou šťavnatou dužinu. V období zralosti má tenká, lesklá slupka plodů šarlatově červenou barvu. Acerola roste především na karibském ostrově Barbados. Je rozšířena i v Severní Americe až po střední část Jižní Ameriky. Pěstuje se v pásmu tropů i subtropů po celém světě, nejčastěji však v Brazílii. Acerola patří k nejbohatším zdrojům vitaminu C. Dále jsou v ní přítomny vitaminy řady B, vitamin A, E, betakaroten, minerály a stopové prvky, např. hořčík, draslík, vápník, železo, zinek, selen, fosfor, měď a flavonoidy, zejména vitamin P - rutin a hesperidin. V acerole se nacházejí též fruktóza, glukóza, sacharóza, fenoly, fenolické pigmenty (malvidin, pelargonin), kaempferol, organické kyseliny( např. kávová a ferulická), bílkoviny, tuky, vláknina aj. látky. Acerola se zpracovávává do formy prášku nebo kapslí. V běžných dávkách nemá žádné vedlejší účinky. Při nadměrném dávkování může dojít k nevolnosti, střevním problémům či nespavosti.
Tradiční lidová medicína doporučovala kyselé plody aceroly při kašli, nachlazení, průjmech a úplavici či jaterních chorobách. Přidávají se do nápojů, dezertů a polev na dorty. Z aceroly se též připravuje víno. Jedná se o přírodní zdroj vitaminu C, jenž napomáhá lepší vstřebatelnosti látek z medicinálních hub. Toto ovoce zvyšuje imunitu, snižuje míru únavy a vyčerpání, chrání buňky před oxidačním stresem. Acerola podporuje tvorbu kolagenu za účelem optimální funkce cév, kostí, chrupavek, zubů a dásní. Zvyšuje vstřebávání železa, podporuje správnou činnost nervové soustavy a blahodárně ovlivňuje energetický metabolismus. Acerola se též podílí na zlepšení zraku, snížení hladiny cholesterolu, příznivě působí na stav pokožky (přispívá k čistější pleti a k její regeneraci), sliznic a vlasů (zpomaluje šedivění) a je výborným preventivním prostředkem před zubním kazem, rakovinou, hlavně plic či kardiovaskulárními onemocněními. Toto ovoce zabírá při zánětech, tuberkulóze, chudokrevnosti, srdečních obtížích, revmatismu a dá se užívat i v období rekonvalescence po různých chorobách. Významně podporuje tvorbu červených krvinek a urychluje hojení ran. Pro zvýšení účinků na organismus se acerola doporučuje kombinovat s jinanem dvoulaločným. Využívá se i v kosmetice, zejména na akné, vrásky, pigmentové skvrny aj.
Šípek:
Díky vysokému obsahu účinných látek, jako je vitamin C, dále flavonoidy, vitaminy skupiny B, vitamin A a K, mají šípky široké spektrum působení. V lidovém léčitelství se šípky doporučují při cukrovce, únavě, úplavici, vykašlávání krve, černém kašli, těžkostech při močení, silné menstruaci, slzení očí a hemoroidech, napomáhají snižovat cholesterol v krvi, zpomalují ukládání škodlivých látek v cévách. RO z šípku má blahodárné účinky na pleť: regeneruje zralou pleť, urychluje hojení jizviček (ať už po akné nebo po operativních zákrocích), snižuje viditelnost pigmentových skvrn, eliminuje výskyt akné a jiných nedokonalostí. Šípkový čaj působí silně močopudně, což může být nepříjemné, ale žádné vedlejší účinky růže šípkové jako takové nejsou známé.
Rutin:
Rutin je rostlinnou látkou (bioflavonoidní glykosid), která má mimo jiné antioxidační a protizánětlivé účinky. Je velmi důležitý pro to, aby byly naše žíly pevné a pružné. Jeho nedostatek souvisí s výskytem fialových metličkových žilek i křečových žil na dolních končetinách. Tímto problémem trpí častěji ženy a nejvíce rizikovou kategorii představují lidé, kteří při práci celé dny sedí nebo stojí. Rutin podporuje tvorbu elastinu v cévách a působí proti jejich lomivosti. Nejedná se však o účinek ryze kosmetický, protože pevné a pružné cévy jsou důležité pro zdraví celého organismu. Rutin také pomáhá ředit příliš hustou krev a zlepšuje její cirkulaci, což je důležité pro správnou činnost mozku či srdce i pro prevenci a léčbu hemoroidů, při výskytu lomivých cévek v oku nebo častém krvácení z nosu.
Rutin se nejen přidává do kosmetiky, která se používá k ošetření pokožky trpící na popraskané žilky, ale najdeme ho také v různých potravinách. Jeho účinky se ještě zvyšují, pokud se kombinuje s vitaminem C. Lze ho užívat ve formě doplňků stravy (které však nejsou vhodné pro těhotné a kojící ženy), ale lepší je ho získávat ze stravy. Nejvyšší množství rutinu obsahuje pohanka, z níž se připravuje také lihová tinktura. Další zdroje představují bylinky jako routa vonná nebo přeslička. Z plodů můžeme jmenovat černé jeřabiny (aronii) a ze zeleniny je rutin nejbohatěji zastoupený v artyčoku. Optimální denní dávku představuje 60 až 100 miligramů rutinu, při výskytu žilních potíží pak až 150 mg. Rutin nemá žádné vedlejší účinky ani kontraindikace, při předávkování se může u citlivějších lidí objevit mírná žaludeční nevolnost nebo průjem.